Pozeráte sa pred spaním do mobilu? Toto sa deje s vaším mozgom

NETKY.SK • 28 Január 2016, 16:00 • 2 min
Pozeráte sa pred spaním do mobilu? Toto sa deje s vaším mozgom

LOS ANGELES - Večerné pozeranie do mobilu sa v dnešnej dobe týka väčšiny ľudí. Tento zlozvyk však prináša vážne následky, ako pre mozog, tak i pre telo.

slovakia

left justify in out

Pozeranie do telefónov tesne pred spaním môže byť podľa Dr. Dana Siegela o mnoho škodlivejšie, než sa doteraz predpokladalo. Dr. Siegel, profesor na univerzite UCLA School of Medicine vysvetlil, aké dopady na mozog a na telo môže mať žiarenie telefónu v nočných hodinách.

 

Častice svetla, fotóny, stimulujú mozog, čím ho oklamú, že ešte nie je čas pre spánok. Svetlo z telefónu zabraňuje vylučovaniu hormónu melotonínu, ktorý riadi denný (cirkadiánny) rytmus človeka ako aj ostatných cicavcov. Telo v noci tvorí osem až desaťkrát viac melotonínu ako cez deň, a svetlo jeho tvorbu obmedzuje.

 

Ak sa vám podarí zaspať napríklad o jednej, pričom vstávate o šiestej, vyspíte sa len päť hodín. Počas tejto doby si oddýchnu neuróny, ktoré boli predošlý deň aktívne. Neoddýchne si však celý mozog, a čo horšie, tzv. gliové bunky nestihnú spracovať toxíny vyprodukované počas dňa. Ak človek nespí aspoň 7 až 9 hodín, toxíny bude v hlave nosiť aj celý ďalší deň, vysvetlil Dr. Siegel. Tento problém sa týka až 95% ľudí. Existuje síce malá skupina ľudí, ktorá nepotrebuje tak dlhý spánok, no ide o mizivé percento celkovej populácie.

 

Ďalším nedostatkom spánku je porucha pozornosti, pamäte, schopnosť riešiť problémy či kontrola inzulínu. Aj to je príčina toho, prečo niektorí ľudia priberajú viac. Dôsledkom únavy organizmu môže byť aj zvýšená chuť do jedla, pretože organizmus si prirodzene pýta viac energie.

 

Tento problém má však jednoduché riešenie. Stačí si vypnúť telefón aspoň hodinu pred spánkom, to sa týka aj tabletov, počítačov, notebookov a televízie. Vo večerných hodinách sa dokonca odporúča aj obmedzenie lampového osvetlenia, jeho účinky sú veľmi podobné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies