Pozeranie televízie nesúvisí so zlým správaním detí

NETKY.SK • 28 Marec 2013, 11:29 • 2 min
Pozeranie televízie nesúvisí so zlým správaním detí

BRATISLAVA - Hodiny strávené pred televíziou či pri počítačových hrách podľa nového výskumu neškodia vývinu detí. O štúdiu sa postarala britská agentúra Medical Research Council (MRC), ktorá skúmala vyše 11-tisíc detí.

slovakia

left justify in out

 Medzi televíziou a zlým správaním vedci síce našli malú závislosť, no ukázalo sa, že zásadný vplyv majú iné faktory, ako napríklad výchova. Napriek týmto zisteniam rodičom odporúčajú, aby deťom nedovolili sedieť pred obrazovkou príliš dlho. Majú tak totiž menej času na hranie sa s kamarátmi či domáce úlohy.

Takmer dve tretiny z 11 014 päťročných detí sledovalo televíziu okolo jednej až troch hodín denne, 15 percent jej venovalo viac ako tri hodiny denne a menej ako dve percentá televíziu nepozerá vôbec. Deti, ktoré pred televíznou obrazovkou sedeli viac ako tri hodiny denne, mávajú ako sedemročné v zanedbateľnej miere väčšie problémy so správaním - napríklad s bitkami, klamstvami či šikanovaním. Zaujímavé však je, že ani takáto minimálna zákonitosť sa nenašla v spojení s počítačovými hrami. Pozeranie televízie vôbec nesúvisí s hyperaktivitou či problémovou komunikáciou s okolím. 

Ako vysvetlila vedúca štúdie Alison Parkes, nie je správne obviňovať televíziu z problémového detského správania. Má naň totiž minimálny vplyv. Samozrejme, dôležité je to, aby deti nepozerali nevhodné programy. Parkes však odporúča zamerať sa skôr na správnu výchovu a atmosféru v rodine. Annette Karmiloff-Smith z Londýnskej univerzity zas poukázala na to, že namiesto obáv v súvislosti s potenciálnym negatívnym vplyvom televízie či hier je lepšie využiť ich výhody. Význam výskumu zhrnul Hugh Perry, ktorý pôsobí v Medical Research Council. "Žijeme vo svete, ktorý čoraz viac ovláda elektronická zábava a rodičov pochopiteľne trápi, aký to môže mať dopad na zdravie a psychiku ich detí. Táto dôležitá štúdia naznačuje, že vzťah medzi televíziou, videohrami a zdravím je komplexný a ovplyvňuje ho mnoho ďalších sociálnych a environmentálnych faktorov," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona