Pozemné sily dostanú modernizované obrnené autá

NETKY.SK • 31 December 2013, 10:25 • 2 min
Pozemné sily dostanú modernizované obrnené autá

BRATISLAVA - Rezort obrany chce v roku 2014 vyhlásiť aj výberové konanie na kolesové obrnené autá a zbrane pre vojakov pozemných síl.

slovakia

left justify in out

Vojaci z pozemných síl armády by už v budúcom roku mali dostať prvé modernizované bojové vozidlá pechoty BVP 2. Pripustil to minister obrany Martin Glváč v rozhovore pre agentúru SITA. "V marci sú vojskové skúšky tohto BVP, dúfam, že prejde," poznamenal Glváč s tým, že rezort by si budúci rok objednal prvé tri až štyri kusy. Počas troch rokov by týmito vozmi chceli vybaviť celú prápornú skupinu, celkovo by armáda mala dostať približne 30 takýchto áut.

Modernizované obrnené vozidlá, jazdiace na pásoch, sú výsledkom spoločného projektu VOP Trenčín, a.s., ktorý je koordinátorom tejto výroby, s Elektrotechnickým výskumným a projektovým ústavom Nová Dubnica, a.s. a spoločnosťou EXCALIBURARMY spol. s r.o. Přelouč. Po úpravách bojového vozidla sa zmenilo napríklad rozloženie vojakov, ktorí sa v ňom povezú, a zariadení vnútorného priestoru. Modernizovali aj vežový komplet, pozorovacie a zameriavacie prístroje, ale aj komunikačný systém. BVP 2 by malo mať integrovaný systém riadenia paľby. Zvýši sa aj balistická odolnosť. Streleckú vežu vyrobila slovenská strana. Rezort obrany s ňou počíta aj v prípade, že by vyhlásili výberové konanie na kolesové obrnené vozidlá. "Aj tam by sme dokázali presadiť podmienku slovenskej veže. Tým by boli unifikované a strelci by ju mali rovnakú na BVP 2 aj kolesovom vozidle," dodal Glváč. 

Treťou plánovanou akvizíciou pre pozemné sily na budúci rok sú zbrane, teda pištole a samopaly. "Začiatkom budúceho roka by sme chceli vypísať verejnú súťaž, aby mohla byť do konca roka vyhodnotená," uviedol minister obrany s tým, že elitný 5. pluk špeciálneho určenia už novými pištoľami vybavili. Okrem toho pre nich dostali už podporu USA v hodnote 4,5 milióna eur, celkovo to bude výzbroj za 20 miliónov eur. Slovenskí vojaci dostali od Američanov autá odolné voči výbuchu míny, špeciálne vysielačky, antény pre satelitnú komunikáciu a súpravy k rádiostanici. Na budúci rok by mali dodať aj niektoré zbrane, útočné a ostreľovacie pušky a podvesný granátomet a balistické prilby s kamerami. Väčšina vecí je pre príslušníkov špeciálnych síl. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies