Pozemná ofenzíva v Pásme Gazy sa asi čoskoro skončí

NETKY.SK • 2 August 2014, 18:00 • 2 min
Pozemná ofenzíva v Pásme Gazy sa asi čoskoro skončí

GAZA - Izrael v sobotu naznačil, že v najbližšom čase ukončí svoju 25-dňovú ofenzívu v Pásme Gazy, keď sa odmietol zúčastniť na ďalších rokovaniach o prímerí v Káhire a Palestínčanom oznámil, že sa môžu vrátiť do svojich domovov, z ktorých ušli pred bojmi.

slovakia

left justify in out

Ostreľovanie zo strany židovského štátu však pokračuje a Palestínčania zvýšili počet svojich obetí na 1669. Izraelská protiraketová obrana zachytila rakety vystrelené smerom na mestá Tel Aviv a Beerševa. Izraelské jednotky tiež pátrajú po nezvestnom 23-ročnom vojakovi Hadarovi Goldinovi, ktorý zmizol v piatok v oblasti na juhu Pásma Gazy, kde skupina ozbrojencov zaútočila proti izraelským vojakom. Hamás tvrdí, že vojaka neuniesol, ale že mohol zahynúť počas ozbrojených stretov.

 

Palestínska delegácia sa už chystá na odchod do Káhiry na ďalšie rokovania o prímerí, Izrael však oznámil, že na stretnutí sa nezúčastní. "Hamásu sa nedá veriť. Neprestanú s ostreľovaním, lebo prímerie by pre nich teraz znamenalo tú najhoršiu prehru," povedal námestník izraelského ministerstva zahraničia Cachi Hanegbi, podľa ktorého v tomto bode nastal čas ukončiť pozemnú operáciu. V prípade, ak Hamás neprestane odpaľovať rakety na Izrael, ostreľovanie Gazy bude pokračovať. Hovorca izraelskej armády, podplukovník Peter Lerner povedal, že počas ofenzívy sa vojakom podarilo objaviť a zničiť 30 palestínskych pašeráckych tunelov. "Náš cieľ sa blíži ku koncu," vyhlásil. Armáda zároveň vyzvala obyvateľov severného mesta Beit Lahíja, aby sa vrátili domov.

 

Izraelské sily v piatok odvolali prímerie s militantmi v Pásme Gazy, ktoré malo pôvodne trvať tri dni, v skutočnosti však nevydržalo ani dve hodiny. Z porušenia dohody oznámenej predstaviteľmi USA a OSN sa navzájom obviňujú obe strany. Následné ostreľovanie pohraničného mesta Rafah si za jeden deň vyžiadalo životy vyše 150 Palestínčanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies