Pozastavili vyšetrovanie šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie

NETKY.SK • 11 November 2015, 18:42 • 2 min
Pozastavili vyšetrovanie šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie

VIEDEŇ/KYJEV - Hospodárska a protikorupčná prokuratúra vo Viedni zastavila vyšetrovanie Borysa Ložkina, šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktoré otvorila v jarných mesiacoch roka 2015 kvôli podozreniu z prania špinavých peňazí.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak ešte 28. októbra, potvrdil dnes na otázku tlačovej agentúry APA hovorca tejto prokuratúry.

 

Z odpovedí ukrajinskej generálnej prokuratúry na rakúsku žiadosť o právnu pomoc v danej kauze nevyplynuli žiadne indície, že by majetok prevedený na rakúsky účet pochádzal z trestnej činnosti. V dôsledku toho došlo pre nedostatok podozrení z páchania trestnej činnosti k pozastaveniu vyšetrovania.

V kauze, v ktorej boli vyšetrované aj dve iné osoby, išlo o prevod 130 miliónov dolárov (v prepočte viac ako 121 miliónov eur) na účet vo viedenskej pobočke Raiffeisen Bank International z novembra 2013. Tieto finančné prostriedky pochádzajú podľa vysvetlenia z Kyjeva z predaja Ložkinovej mediálnej skupiny UHM oligarchovi Serhijovi Kurčenkovi, ku ktorému došlo iba krátko pred vypuknutím protestov na kyjevskom Majdane.

 

Kým Ložkin je v súčasnosti prezidentom kancelárie ukrajinského prezidenta, Kurčenko sa zrejme zdržiava v Ruskej federácii, kam sa uchýlil ako osoba blízka Janukovyčovmu režimu. Práve kvôli tejto blízkosti figuruje oligarcha Kurčenko na zozname sankcionovaných osôb Európskej únie, kým v súvislosti s podozreniami z deliktov hospodárskeho charakteru aj na ukrajinskom zozname hľadaných osôb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona