Pozastavili pozemné operácie USA proti Islamskému štátu vo východnej Sýrii

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 08:29 • 2 min
Pozastavili pozemné operácie USA proti Islamskému štátu vo východnej Sýrii

WASHINGTON - Ozbrojené sily pozastavili Spojenými štátmi podporované pozemné operácie proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) vo východnej Sýrii, pretože Kurdi, ktorí ich viedli, sa presunuli k bojom s tureckými silami.

slovakia

left justify in out

V pondelok to oznámil hovorca Pentagonu Rob Manning s tým, že aj napriek pozemnej "operačnej prestávke" v údolí rieky Eufrat USA pokračujú s náletmi na tamojšie pozície IS. V nedeľu napríklad počas náletu pri meste Abu Kamal zničili militantom dve zásobovacie trasy. "Povaha našej misie v Sýrii sa nezmenila," vysvetlil Manning, podľa ktorého sú kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) ako aj arabskí bojovníci "hlavným partnerom" USA v boji proti IS.

Koľko bojovníkov kurdských síl odišlo od Eufratu do enklávy Afrín, kde Kurdi bojujú s Turkami, ďalší hovorca Pentagonu Adrian Rankine-Galloway nevedel povedať. "Už nebojujú s IS a to v podstate znamená, že nezaberajú územie IS tak rýchlo, ako to bolo v minulosti," uviedol a dodal, že ich prestávka pozemných operácií neznamenala žiadnu stratu znovu nadobudnutých území.

Verejné oznámenie "operačnej prestávky" je najviac otvoreným vyjadrením USA o tom, že turecká intervencia Afrínu narušila snahy Spojených štátov poraziť IS v Sýrii. Minister obrany Jim Mattis a ďalší americkí predstavitelia dlhé týždne nazývali tureckú operáciu v oblasti "rozptyľovaním" od kampane namierenej proti Islamskému štátu.

Turecko spustilo vojenskú ofenzívu na severe Sýrie 20. januára. Cieľom je vyhnať z Afrínu sýrske kurdské milície, ktoré vláda v Ankare obviňuje z napojenia na kurdských separatistov vo vlastnej krajine.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies