Pozastavenie eurofondov je podľa Pellegriniho úradu štandardnou procedúrou

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 17:37 • 2 min
Pozastavenie eurofondov je podľa Pellegriniho úradu štandardnou procedúrou

BRATISLAVA – Riadiace orgány na odstránení nedostatkov pri čerpaní eurofondov pracujú a platby by mali byť preplatené. Konštatoval to Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) v reakcii na medializované informácie o pozastavení piatich operačných programov najmä pre chyby vo verejnom obstarávaní.

slovakia

left justify in out

Úrad pripomenul, že tento stav sa týka niektorých operačných programov zo starého programového obdobia 2007 až 2013 a je známy od marca tohto roka. „Pozastavenie platieb je jav, ktorý sa počas programového obdobia vyskytol už viackrát. Vždy po odstránení identifikovaných problémov boli následne platby odblokované a riadne preplatené,“ zdôraznil.

 

Ide podľa neho o štandardnú procedúru, ktorou Európska komisia (EK) poskytuje členskému štátu a riadiacim orgánom čas na prijatie nápravných opatrení na odstránenie nedostatkov zistených auditom. „Ak opatrenia vyhodnotí ako postačujúce, platby následne odblokuje. Opatrenia majú aj preventívny charakter, EK nimi sleduje, aby sa nedostatky v budúcnosti opätovne v členských krajinách nevyskytovali,“ vysvetlil Pellegriniho úrad.

 

„Na odstránení nedostatkov jednotlivé riadiace orgány, ktoré sú zodpovedné za ich implementáciu, intenzívne pracujú. Úrad podpredsedu vlády je pripravený poskytnúť maximálnu súčinnosť a pomoc pri procese odblokovania,“ ubezpečil.

 

Ako úrad dodal, Európska komisia už Slovensku v dobiehajúcom programovom období uhradila prostriedky vo výške 92,7 % celkovej alokácie približne 11,5 miliardy eur. V porovnaní s ostatnými členskými krajinami únie je tak nad priemerom a predbehlo aj Česko či Maďarsko.

 

Pozastavené sú platby v operačných programoch Zdravotníctvo (13,34 milióna eur), Bratislavský kraj (11,4 mil. eur), Výskum a vývoj (9,05 mil. eur), Cezhraničná spolupráca SR – ČR (12,17 mil. eur) a Informatizácia spoločnosti. Sumu nepreplatených výdavkov posledného programu úrad podpredsedu vlády nešpecifikoval. Úrad vlády SR ako jeho riadiaci orgán o zistených nedostatkoch komunikuje s Európskou komisiou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies