VIDEO: Povstanie vraždiacich robotov nehrozí, sľubuje Pentagon: O tom, kedy vás robot zabije, vždy rozhodne človek

NETKY.SK • 28 November 2012, 16:06 • 2 min
VIDEO: Povstanie vraždiacich robotov nehrozí, sľubuje Pentagon: O tom, kedy vás robot zabije, vždy rozhodne človek

VIDEO: Povstanie vraždiacich robotov nehrozí, sľubuje Pentagon: O tom, kedy vás robot zabije, vždy rozhodne človek

slovakia

left justify in out

imgWASHINGTON, D.C. – Americká armáda dala jasne najavo, že akékoľvek robotické zbraňové systémy, či už existujúce alebo vyvinuté v budúcnosti, budú na paľbu na ľudské ciele vždy autorizované manuálne.
Ministerstvo obrany vydalo novú smernicu, ktorá hovorí, že všetky polo autonómne zbraňové systémy budú navrhnuté tak, aby potrebovali ľudskú autorizáciu na začatie paľby.

Tento prísľub prichádza po tom, ako správa Human Rights Watch (Orgán dohliadajúci na ľudské práva) vyzývala k medzinárodnému zákazu "vraždiacich robotov", ktoré podľa varovania HRW môžu byť nasadené do 20 rokov. Onedlho po zverejnení tejto správy podpísal námestník ministra obrany, Ashton Carter, celý rad inštrukcií, "aby sa minimalizovali poruchy a zlyhania, ktoré by mohli viesť k neúmyselným zásahom alebo k strate kontroly" ozbrojených robotov.

Smernica 3000.09 hovorí: "Polo autonómne zbraňové systémy, ktoré sú na palube bezpilotných platforiem alebo sú ich integrovanou súčasťou, musia byť navrhnuté tak, aby v prípade zhoršených podmienok alebo straty komunikácie, systém samostatne nevybral a nezasiahol jednotlivé ciele alebo konkrétne cieľové skupiny, ktoré predtým neboli vybrané autorizovaným ľudským operátorom."

Kvôli tomu, aby sa táto smernica dodržala, Pentagon požaduje, aby hardvér a riadiaci softvér robotických zbraní bol vybavený "poistkami, mechanizmami proti manipulácii a zabezpečením informácií". Predovšetkým musí "umožniť veliteľom a operátorom uplatniť primeranú úroveň ľudského úsudku než použitie sily".
Tento sľub z Pentagonu prichádza potom, čo spoločná správa Human Rights Watch a Harvard Law School varovala pred etickosťou toho, že by roboty mohli rozhodovať o tom, kedy začať paľbu na ľudí.

Hoci žiadny automatický zbraňový systém USA ešte nie je schopný stlačiť spúšť bez ľudskej obsluhy, správa varovala, že armády na celom svete sú vzrušené predstavou o strojoch, ktoré by mohli byť jedného dňa nasadené v ostrých bojoch samostatne.
Existujú však už aj precedensy: Zbraňový systém Raytheon Phalanx, ktorý je už aj v súčasnosti umiestnený na amerických námorných lodiach, dokáže vyhľadávať a zaznamenať nepriateľskú paľbu a automaticky zničiť prichádzajúce strely bez ľudského zásahu. Northrop Grumman X47B je bezpilotné lietadlo, schopné samostatne vzlietnuť a pristáť na lietadlových lodiach, vykonávať letecké boje bez pilota a dokonca aj tankovať vo vzduchu. V Južnej Kórei zase Samsung vyvinul automatický robotický guľomet určený na stráženie, ktorý je schopný odhaliť neobvyklú aktivitu, zasiahnuť proti narušiteľom a po autorizovaní človekom aj zamerať cieľ a spustiť paľbu.

 

{{youtube src="https://www.youtube.com/watch?v=qf36X5NdRTg"}}

{{youtube src="https://www.youtube.com/watch?v=AlRIcZRoLq8"}}



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies