Povstalci zaútočili na parlament, správy o obetiach sa rozchádzajú

NETKY.SK • 19 Október 2010, 11:41 • 2 min
Povstalci zaútočili na parlament, správy o obetiach sa rozchádzajú

Povstalci zaútočili na parlament, správy o obetiach sa rozchádzajú

slovakia

left justify in out

img

Čečenskí povstalci dnes zaútočili na budovu parlamentu v hlavnom meste Groznyj a zabili niekoľko ľudí. Údaje o počtoch obetí na životoch a zranených sa rozchádzajú, uvádza sa od najmenej šesť do najmenej desať mŕtvych.
      Išlo o najtrúfalejší útok v Groznom za uplynulých niekoľko mesiacov. Podľa agentúry Associated Press zahynuli najmenej dvaja policajti, jeden zamestnanec parlamentu a traja samovražední atentátnici, kým viac ako 17 ďalších ľudí utrpelo zranenia.
      Jeden z útočníkov aktivoval nálože pri vchode do parlamentu, čím zabil seba a spôsobil zranenia niekoľkým ďalším ľuďom, informoval čečenský policajný hovorca Ramzan Bekchojev.
      Najmenej dvaja ďalší atentátnici následne s pokrikmi "Boh je veľký!" v arabčine vtrhli do budovy parlamentu a začali strieľať na ľudí, ktorí sa v nej nachádzali, dodal. Čečenský prezidentský hovorca Alvi Kerimov dodal, že útočníkov zabili policajti v prestrelke.
      Medzi zranenými je podľa ruských tlačových agentúr šesť policajtov a 11 civilistov.
      Srbský spravodajský server RTS uviedol, že cieľom útoku bol predseda čečenského parlamentu Dukvacha Abdurachmanov. Z jeho kancelárie sa ozývala streľba, neskôr však agentúra Interfax informovala, že sa podarilo evakuovať ho do bezpečia. RTS s odvolaním sa na "ruské zdroje" ďalej uviedol, že pri atentáte zahynulo najmenej desať ľudí, pričom medzi obeťami majú byť štyria útočníci, štyria policajti a dvaja členovia ochranky parlamentu.
      Špeciálne jednotky polície medzitým prehľadávali budovu kvôli podozreniu, že by v nej povstalci mohli ukryť nálože. Predchádzajúce správy hovorili aj o bližšie neurčenom počte rukojemníkov, ktorých povstalci v parlamente zajali. Podľa agentúry Associated Press zaútočili povstalci aj na budovu ministerstva poľnohospodárstva, tá sa však nachádza v tom istom komplexe ako parlament.
      Kremeľ sa usiluje o zvládnutie silnejúceho islamistického povstaleckého hnutia na severnom Kaukaze, v pásme chudobných a etnicky zmiešaných oblastí na juhu Ruska.
      Moskva vyhlásila víťazstvo vo vojne proti čečenským separatistom, podľa analytikov však vlna bombových útokov a prestreliek, ktorá vypukla v uplynulých mesiacoch, ukazuje, že Rusko vzburu utlmiť nezvláda.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies