Povstalci z FARC zabili napriek prímeriu 10 vojakov

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 16:26 • 2 min
Povstalci z FARC zabili napriek prímeriu 10 vojakov

BOGOTA - Pri útoku ľavicových kolumbijských povstalcov na západe krajiny zahynulo desať vládnych vojakov a ďalších 17 utrpelo zranenia, z toho štyria vážne.

slovakia

left justify in out

Útok sa odohral v stredu na úsvite v provincii Cacau, kde majú Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) svoje základne. Stalo sa tak napriek štvormesačnému jednostrannému prímeriu, ktoré skupina oznámila v rámci mierových rozhovorov s vládou v Bogote. Prímerie oznámili povstalci v decembri a Kolumbia minulý týždeň predĺžila zastavenie bombardovania táborov FARC v odpovedi na jeho dodržiavanie. Prezident Juan Manuel Santos už oznámil, že odcestuje na miesto incidentu.

 

Povstalci z FARC bojujú proti vládnym silám už takmer 50 rokov a kontrolujú rozsiahle časti krajiny. Kolumbia, Spojené štáty i Európska únia FARC považujú za teroristickú skupinu a drogový kartel. Konflikt si od roku 1964 vyžiadal okolo 220 000 mŕtvych, najmä civilistov. Obe strany sú zapojené do mierových rokovaní na Kube od novembra 2012 s cieľom ukončiť dlhodobý konflikt. Zatiaľ sa podarilo dosiahnuť čiastkové dohody, napríklad o pozemkovej reforme, účasti povstalcov na politike ako aj na zastavení obchodovania s drogami. Momentálne sa rokovania zameriavajú na demobilizáciu povstalcov, odmínovanie oblastí a na platby odškodného obetiam konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies