Povstalci vo Východnej Ghúte vyhlásili prímerie

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 08:04 • 2 min
Povstalci vo Východnej Ghúte vyhlásili prímerie

BRATISLAVA - Sýrska povstalecká skupina Fajlák ar Rahmán, ktorá je jedným zo zostávajúcich rebelských zoskupení vo Východnej Ghúte, vyhlásila na juhu enklávy prímerie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pokoj zbraní, ktorý sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN), začal platiť o polnoci miestneho času (23:00 SEČ).

Hovorca skupiny, ktorá kontroluje južnú časť území okolo Arbínu a Zamalky, Wael Alwán vo štvrtok uviedol, že s prímerím súhlasili, aby mohli "rokovať s ruskou stranou o nájdení riešenia ako zaistiť bezpečnosť civilistov". Ani OSN, ruská armáda a ani sýrska vláda, ktorú Rusi podporujú, sa k situácii nevyjadrili. Či pokoj zbraní naozaj začal platiť v stanovenom čase, zatiaľ nie je známe.

Už skôr s prímerím súhlasila skupina Ahrar aš-Šám, ktorá kontrolovala kľúčové mesto Harasta na severozápade Východnej Ghúty a ktorej ho navrhla sýrska armáda. Rebeli súhlasili, že zložia zbrane a z mesta odídu. Vo štvrtok ich odtiaľ odviezli autobusy, v ktorých bolo dovedna 1 480 ľudí vrátane 600 povstalcov z Ahrar aš-Šám. Autobusy smerovali do rebelmi ovládanej severnej provincie Idlib. Podľa vojenských zdrojov by z mesta mali odísť počas piatka ďalšie stovky ľudí.

Daná dohoda o evakuácii bola prvou odvtedy, čo vláda minulý mesiac posilnila ofenzívu vo Východnej Ghúte, píše britský spravodajský portál BBC. Podľa monitorovacích skupín si v uplynulých dňoch pozemné a letecké útoky vyžiadali smrť 1 500 civilistov, zranili 5 300 ďalších a donútili ujsť 82-tisíc ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies