Povstalci v Jemene rozohnali ženy žiadajúce o vydanie tela bývalého prezidenta

NETKY.SK • 6 December 2017, 16:48 • 2 min
Povstalci v Jemene rozohnali ženy žiadajúce o vydanie tela bývalého prezidenta

SANÁ - Povstaleckí húsíovia rozohnali v stredu v jemenskej metropole Saná demonštráciu, na ktorej desiatky žien žiadali o vydanie tela zavraždeného exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Demonštrácia sa uskutočnila pred nemocnicou spravovanou vzbúrencami, kam bolo Sálihovo telo prevezené v pondelok, keď ho na predmestí Saná povstalci zastrelili. Podľa očitých svedkov demonštrácia za vydanie exprezidentovho tela trvala len necelú hodinu, kým ju húsíovia násilne nerozohnali.

 

Iránom podporovaní húsíovia zastavili v pondelok na predmestí Saná Sálihovo obrnené vozidlo strelou z ručného protitankového granátometu a následne exprezidenta zastrelili. Až do minulého týždňa bojovali Sálihovi stúpenci po boku Iránom podporovaných húsíov proti silám súčasného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Dlhotrvajúce politické napätie a spory ohľadom kontroly hlavnej mešity v Saná však minulý týždeň vyvolali medzi oboma stranami ostrý konflikt, ktorý si vyžiadal vyše 120 mŕtvych.

 

Sálih totiž v sobotu dal vojenskej koalícii pod velením Saudskej Arábie, ktorá podporuje Hádího, návrh na "obrátenie stránky", ak koalícia prestane útočiť na Jemen a ukončí svoju ochromujúcu blokádu krajiny. Koalícia i Hádího vláda návrh prijali, avšak húsíovia Sáliha obvinili z toho, že zradil ich spojenectvo.

 

Od marca 2015, keď sa koalícia zapojila do jemenskej občianskej vojny, tu podľa OSN zahynulo viac než 8600 ľudí a takmer 50.000 osôb utrpelo zranenia. Konflikt a blokáda zároveň uvrhli 20,7 milióna Jemenčanov do závažnej humanitárnej krízy vrátane hladomoru a vypuknutia cholery, ktorá od apríla zabila vyše 2200 ľudí. Sálih bol prvým prezidentom zjednoteného Jemenu v rokoch 1990-2012. Z úradu odišiel pod tlakom protestov, ktoré v Jemene vypukli v rámci takzvanej arabskej jari.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona