Povstalci podporovaní USA postupujú v Sýrii k bašte Islamského štátu pri hraniciach s Irakom

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 08:54 • 2 min
Povstalci podporovaní USA postupujú v Sýrii k bašte Islamského štátu pri hraniciach s Irakom

BEJRÚT - Sýrski povstalci, podporovaní náletmi koalície na čele s USA, začali v utorok večer ofenzívu blízko hraníc s Irakom, ktorej cieľom je dobyť mesto Búkamál okupované Islamským štátom (IS). Dúfajú, že sa im tak podarí prerušiť jedno z hlavných dopravných spojení medzi Sýriou a Irakom, využívaných touto extrémistickou organizáciou, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa citovaných vyjadrení povstaleckej skupiny Nová sýrska armáda bude začatá operácia koordinovaná s irackými kmeňmi v danej oblasti, ako aj s irackými silami, ktoré bojujú proti IS na opačnej strane hraníc.

 

Povstalci vyzývajú obyvateľov Búkamálu, aby sa počas bojov nepribližovali k pozíciám IS.

 

Hovorca Novej sýrskej armády Muzáhim Salúm povedal, že pozemnej ofenzíve predchádzalo v ten istý deň popoludní viacero náletov medzinárodnej koalície na čele s USA. "Naším cieľom je odrezať Sýriu od Iraku," doplnil v telefonickom rozhovore.

 

Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedla, že bojovníci Novej sýrskej armády sa nachádzajú blízko Búkamálu, zatiaľ čo miestne zložky IS sú v stave vysokej pohotovosti.

 

Podľa SOHR má táto povstalecká skupina k dispozícii niekoľko stoviek mužov a nedávno sa spojila s inou skupinou, známou ako Východní levi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies