Povstalci podnikli útok na armádny kontrolný post

NETKY.SK • 16 November 2014, 13:20 • 2 min
Povstalci podnikli útok na armádny kontrolný post

ISLAMABAD - Štyria pakistanskí vojaci prišli o život a ďalší najmenej ôsmi sú nezvestní po granátovom a raketovom útoku povstalcov na armádne kontrolné stanovište na hraniciach odľahlej provincie Vaziristan.

slovakia

left justify in out

Zranených bolo 11 vojakov. Ako spresnili armádne zdroje, útok sa odohral v noci nadnes a bezprostredne sa k nemu nikto nepriznal. 
      

Pakistanská armáda v júni vo Vaziristane spustila operáciu, ktorej cieľom je vypudiť skupiny povstalcov z ich bášt v tejto odľahlej oblasti na hraniciach s Afganistanom, odkiaľ podnikajú útoky na území oboch krajín. Operácia sa začala po tom, ako stroskotali pokusy novej pakistanskej vlády o nadviazanie kontaktu a začatie mierových rokovaní s povstalcami.
      

V okrese Datta Chél, kde sa útok odohral, úrady okamžite nariadili zákaz vychádzania a vojaci tam pátrajú po páchateľoch útoku i po nezvestných kolegoch.
      

Fundamentalistické hnutie Taliban už v minulosti zajalo desiatky pakistanských vojakov. Niektorých neskôr utiekli, iným sa podarilo ujsť. V roku 2012 však hnutie 17 vojakov zavraždilo a videozáznam s ich podrezaním zverejnilo na internete.
      

Vedenie pakistanskej armády tvrdí, že od polovice júna, keď sa začala operácia vo Vaziristane, zlikvidovalo asi 1200 islamistických povstalcov a zatklo ich okolo 300. Agentúra AP konštatuje, že pakistanskej armáde sa tak zrejme podarilo podstatne znížiť bojaschopnosť islamistických oddielov.
      

Novinári majú do oblasti, kde prebieha bezpečnostná operácia, zakázaný vstup - výnimkou sú prípady, keď sa pohybujú v sprievode vojakov pakistanskej armády. Väčšina tam žijúcich civilistov na pokyn úradov opustila svoje domovy až do času, kým sa operácia proti fundamentalistickým povstalcom neskončí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona