Povolenie na lov čierneho nosorožca vydražili za 350.000 dolárov

NETKY.SK • 12 Január 2014, 13:04 • 2 min
 Povolenie na lov čierneho nosorožca vydražili za 350.000 dolárov

DALLAS - Povolenie na lov čierneho nosorožca vydražili v noci nadnes v texaskom Dallase za 350.000 dolárov (258.000 eur).

slovakia

left justify in out

Ochranári aukciu odsúdili napriek tomu, že jej výťažok má ísť na aktivity v prospech zachovania tohto ohrozeného druhu. 

Vydražené povolenie sa vzťahuje na zabitie jedného nosorožca ostronosého (nazývaného aj nosorožec čierny), na území juhoafrického štátu Namíbia. 

Má ísť o samca v postreprodukčnom veku, ktorého by podľa organizátorov dražby museli pravdepodobne aj tak odstrániť z voľnej prírody, pretože by svojou vzrastajúcou agresivitou ohrozoval ostatné zvieratá.

Meno víťaza neverejnej aukcie nebolo zverejnené. Organizátori z Dallaského safari klubu však ubezpečujú, že všetky získané prostriedky venujú na ochranu prírody. Z časti sa budú hradiť aktivity na udržiavanie nosorožích populácií v Namíbii a časť dostane tamojšia podfinancovaná vláda na boj proti pytliakom.

Vedenie safari klubu očakávalo, že povolenie vydražia za 250.000 až milión dolárov. Dražba sa konala v sobotu večer v centre Dallasu za prísnych bezpečnostných opatrení. Pred jej dejiskom sa zhromaždili desiatky rozhorčených demonštrantov. Neznámi páchatelia sa organizátorom vyhrážali smrťou, čo už začali preverovať vyšetrovatelia FBI.

Podľa odhadov vo voľnej prírode v súčasnosti žije len asi 4000 nosorožcov ostronosých, z toho takmer 1800 v Namíbii. V 60. rokoch počet voľne žijúcich jedincov tohto druhu dosahoval ešte číslo 70.000.

Ochrancovia prírody aukciu označili za nemorálnu, keďže jej predmetom bolo zabitie príslušníka ohrozeného a chráneného živočíšneho druhu.  

Namíbia každoročne udeľuje solventným záujemcom päť povolení na odstrel čiernych nosorožcov, jedno z nich predali za doposiaľ najvyššiu sumu práve na aukcii v Dallase. Rekordná suma za predaj povolenia v Namíbii predtým dosiahla 223.000 dolárov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona