Povolenie na individuálne vzdelávanie žiaka dáva riaditeľ školy

NETKY.SK • 20 September 2010, 11:05 • 2 min
Povolenie na individuálne vzdelávanie žiaka dáva riaditeľ školy

Povolenie na individuálne vzdelávanie žiaka dáva riaditeľ školy

slovakia

left justify in out

img

Rodičia, ktorí chcú svojmu dieťaťu vybaviť individuálne vzdelávanie mimo školy, musia zabezpečiť vyučovanie osobou, ktorá spĺňa riadne kvalifikačné predpoklady učiteľa. Každý polrok školák vykonáva komisionálne skúšky na svojej kmeňovej škole, teda tej, ktorú požiadal o individuálne vyučovanie. Ak žiak neprospeje, povolenie individuálnej výučby mu zrušia.
"Individuálne vzdelávanie žiakov umožňuje zákon o výchove a vzdelávaní z mája 2008 ako jeden z osobitných spôsobov plnenia povinnej školskej dochádzky. Je povolené v prípade žiakov prvého stupňa ZŠ, žiakovi, ktorému jeho zdravotný stav nedovoľuje zúčastňovať sa na vyučovaní v škole a žiakovi, ktorý je vo väzení a nie je možné mu zabezpečiť účasť na vzdelávaní v škole dlhšie ako dva mesiace," uviedla pre TASR Miriam Žiaková, hovorkyňa ministerstva školstva.
Súhlas žiakovi vydáva riaditeľ školy, do ktorej bol prijatý a tá ho naďalej vedie ako kmeňová škola. Školák so zdravotnými problémami musí k žiadosti priložiť vyjadrenie všeobecného lekára. Rodič musí v žiadosti uviesť nielen dôvody, ale aj popis priestorového či materiálno-technického zabezpečenia a tiež meno osoby, ktorá bude ich dieťa vyučovať.
Priebeh výučby sleduje Štátna školská inšpekcia. Zákonný zástupca je povinný umožniť vstup a vykonanie kontroly poverenému školskému inšpektorovi a zamestnancovi kmeňovej školy.
Riaditeľ školy môže zrušiť povolenie na žiadosť rodiča, ale aj hlavného školského inšpektora.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies