Povolené odstrely medveďov v minulosti situáciu zásadne nezmenili

NETKY.SK • 7 Október 2019, 20:28 • 2 min
Povolené odstrely medveďov v minulosti situáciu zásadne nezmenili

VYSOKÉ TATRY - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR za posledné roky prispelo vo Vysokých Tatrách na vybudovanie kontajnerových stojísk celkovou sumou 1,4 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to MŽP v reakcii na pondelkovú tlačovú konferenciu zástupcov samosprávy vo Vysokých Tatrách, ktorí žiadajú štát o pomoc v boji s medveďmi.

 

„Stojiská mali byť inštalované tak, aby sa medvede v danej lokalite nedokázali dostať ku komunálnemu odpadu. Podľa medializovaných informácií staničky v meste Vysoké Tatry svoju úlohu neplnia stopercentne a najmä malým jedincom nezabraňujú v prístupe k odpadom,“ uviedol v reakcii hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

 

Ferenčák ďalej pripomenul, že MŽP pravidelne upozorňuje, že systémovým riešením, ako zabrániť stretu človeka s medveďom, je dôkladné zabezpečenie komunálneho odpadu či odpadu z reštaurácií. Medvede tak nemajú dôvod schádzať z ich prirodzeného prostredia. „Týmto preventívnym opatrením dokážeme znížiť počet nežiaducich stretov medveďa a človeka,“ zdôraznil hovorca.

 

Samospráva sa však bráni tým, že problémy s odpadom nie sú jediným dôvodom, prečo sa medvede v intravilánoch vyskytujú častejšie. Len počas tohto roka zaregistrovali v meste už 700 hlásení o prítomnosti medveďov v blízkosti obydlí, čo je v porovnaní s minulým rokom takmer 100-percentný nárast.

 

 

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš tiež upozornil, že medvede sa pohybujú už aj mimo kontajnerových stojísk. Mesto okrem iného žiada aj o reguláciu ich populácie a tvrdí, že medvede sú na území Tatranského národného parku premnožené a strácajú plachosť.

 

„Na Slovensku už boli v minulosti odstrely povolené a následne aj zrealizované, no situácia sa zásadne nezmenila,“ skonštatoval Ferenčák.

 

Zároveň dodal, že v septembri tohto roka sa začal zber vzoriek trusu medveďa hnedého, ktoré budú následne podrobené analýzam DNA. Uskutoční sa tak na celom území Slovenska v rámci schváleného projektu Operačného programu Kvalita životného prostredia. Na základe výsledkov bude podľa rezortu možné stanoviť aktuálnu veľkosť populácie tohto druhu a porovnať s výsledkami z predošlého sčítania. To sa uskutočnilo v rokoch 2013 - 2014. 

 

„Vo všeobecnosti treba povedať, že medveď hnedý je chránený našou aj európskou legislatívou. V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny ministerstvo v odôvodnených prípadoch rozhoduje o povolení výnimky. Každú žiadosť pritom posudzuje individuálne a na základe odborného stanoviska Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR a ďalších vyjadrení združení, ktoré sú súčasťou konania,“ ozrejmil Ferenčák s tým, že odlov medveďa je možný aj na základe rozhodnutia zásahového tímu ŠOP SR. Ten určitý čas pôsobil napríklad aj v Očovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona