Povodňová situácia v Srbsku a Bosne je stále kritická

NETKY.SK • 18 Máj 2014, 12:55 • 2 min
Povodňová situácia v Srbsku a Bosne je stále kritická

BEôLEHRAD - Najmenej 30 mŕtvych si už vyžiadali katastrofálne povodne, ktoré v posledných dňoch zasiahli Srbsko a Bosnu a Hercegovinu.

slovakia

left justify in out

Väčšinu obetí hlásia z Bosny, srbské úrady zatiaľ počet obetí nezverejnili. Premiér Aleksandar Vučič novinárom povedal, že záchranári už začali vyťahovať mŕtve telá, oficiálny počet mŕtvych však zverejnia, až keď voda úplne opadne. V oblasti v nedeľu prestalo pršať a voda začala klesať, čo značne uľahčuje záchranárske práce, na ktorých sa podieľa armáda aj tisíce dobrovoľníkov. Balkán zasiahli najprudšie dažde za posledných viac než sto rokov. Podľa zverejnených údajov na niektorých miestach napršalo len v stredu 55 litrov na meter kubický, koľko zvyčajne spadne za viac než mesiac.

 

Najkritickejšia situácia je v srbských mestách Obrenovač, Ub a Krupanj južne od hlavného mesta. Rieka Kolubara, ktorá sa vyliala z brehov, zaplavila až 90 percent Obrenovača, z ktorého evakuovali vyše 16 500 ľudí, situácia sa však už upokojuje. Mesto je však bez pitnej vody a elektriny, ktorú vypli z bezpečnostných dôvodov. Mestá Krupanj, Sremska Mitrovica a Ub sú stále odrezané od sveta a záchranári evakuujú ľudí za pomoci helikoptér a lodí. Rieka Sáva teraz ohrozuje mesto Sabač, kde jej hladina dosahuje rekordné hodnoty. Na povodňovú vlnu sa pripravuje aj Belehrad, kde by mala Sáva kulminovať v utorok alebo v stredu. Od soboty večera tisíce dobrovoľníkov i profesionálov posilňuje protipovodňové zábrany vrecami s pieskom. V hlavnom meste otvorili 13 centier pre tisíce evakuovaných. 

 

Povodne a zosuvy si vyžiadali najmenej 25 mŕtvych v Bosne a Hercegovine, kde je až 150 000 domácností bez elektriny. Situácia je kritická na severe a severovýchode krajiny. Mesto Maglaj je úplne odrezané od sveta a prístupné len loďami či zo vzduchu. Mestá Doboj a Bjeljina sú taktiež úplne zaplavené. Povodne pripravili o život tisíce kusov dobytka a mnoho farmárov tak môže prísť o živobytie. Úrady tiež varovali, že voda môže vyplaviť zo zeme aj míny z časov občianskej vojny v 90. rokoch. 

 

Obom krajinám už prichádza pomoc zo strany medzinárodného spoločenstva. Európska komisia a 14 členských krajín únie poslali do oblasti nielen potraviny a lieky, ale aj záchranné tímy, helikoptéry a motorové člny. V nedeľu pristáli v Belehrade dve ruské nákladné lietadlá, ktoré priviezli materiálnu pomoc vrátane elektrických generátorov a záchranných člnov. Okamžitú pomoc v sume 100 000 dolárov poslali Spojené štáty a Izrael poslal lieky a deky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies