Povodňová situácia na Kysuciach a Orave sa postupne stabilizovala

NETKY.SK • 27 Február 2012, 07:42 • 2 min
Povodňová situácia na Kysuciach a Orave sa postupne stabilizovala

Povodňová situácia na Kysuciach a Orave sa postupne stabilizovala - Slovensko Situácia okolo ďalšej hrozby ľadových povodní, pre ktoré trvá už druhý deň povodňová aktivita v takmer dvoch desiatkach obcí, sa na severozápadnom Slovensku v posledných hodinác

slovakia

left justify in out

img

Situácia okolo ďalšej hrozby ľadových povodní, pre ktoré trvá už druhý deň povodňová aktivita v takmer dvoch desiatkach obcí, sa na severozápadnom Slovensku v posledných hodinách podstatne zmiernila a stabilizovala. Pre TASR to dnes predpoludním potvrdil vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.
      "Obecné samosprávy vykonali v rámci svojich možností všetky potrebné záchranné práce, avšak naďalej ich nabádame, aby pokračovali v preventívnych opatreniach, najmä v čistení vodných tokov. Zdanlivo stabilizovaná situácia sa môže rýchlo skomplikovať," skonštatoval s tým, že Hasičský a záchranný zbor vyslal pyrotechnikov, aby preskúmali možnosť odstrelov nahromadenej ľadovej zátarasy v rieke Kysuca.
      Zmiernenie kritickej situácie potvrdil aj starosta obce Zborov nad Bystricou Juraj Hlavatý. "Voda sa drží v koryte a má kadiaľ odtekať, ľadové kryhy sú len po okrajoch. Zostávame však stále v strehu, ak slnko bude hriať silnejšie a oteplí sa, môže sa to za chvíľu zmeniť," zdôraznil. Obec čaká nákladná oprava troch poškodených mostov. Ľadová povodeň úplne zničila jeden z nich.
      V Oravskej Lesnej museli podľa starostky Viery Mazúrovej odčerpať vodu z pivníc viac ako desiatich rodinných domov. Veľké materiálne škody spôsobilo zaplavenie viacerých osobných áut na parkovisku pred lyžiarskym strediskom. "Cez noc u nás pripadlo až do 15 cm snehu, voda zatiaľ príliš neopadla. Ťažkými mechanizmami preto neustále udržiavame čo najväčšiu priepustnosť potokov," dodala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona