Povodne v Somálsku vyvolané javom El Niňo pripravili o domov tisíce ľudí

NETKY.SK • 28 Október 2015, 15:54 • 2 min
Povodne v Somálsku vyvolané javom El Niňo pripravili o domov tisíce ľudí

NAIROBI - Povodne v Somálsku spojené s tohtoročným meteorologickým javom El Niňo zničili tisíce chatrných príbytkov, latrín a studní, pričom zasiahnuté oblasti muselo opustiť najmenej 18.000 obyvateľov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

slovakia

left justify in out

"Bleskové povodne postihli tisíce ľudí v nízko položených oblastiach južného a stredného Somálska," uvádza úrad OSN, ktorý však nedokázal uviesť celkový počet zasiahnutých obyvateľov. Čiastková bilancia hovorí o vyše 55.000 osobách vrátane najmenej 18.000 Somálčanov, ktorí sa museli presunúť inam.
Svetová organizácia v tejto súvislosti varovala, že následky tohtoročného javu El Niňo, ktorý bude podľa predpovedí mimoriadne silný, môže pocítiť 500.000-900.000 Somálčanov. El Niňo sa prejavuje aj v iných častiach Afriky vrátane Etiópie, kde naopak spôsobuje sucho.


Experti uvádzajú, že najnovšie povodne v Somálsku spôsobili nezjazdnosť ciest a tým aj prerušenie dodávok humanitárnej pomoci. Už predtým, ako začalo 7. októbra v Somálsku pršať, bolo na humanitárnu pomoc odkázaných približne 3,2 milióna obyvateľov, teda približne tretina populácie. Vyše milión Somálčanov bolo vnútorne vysídlených.


Odborníci predpovedajú, že odchýlky od bežného prúdenia vody a vzduchu v Tichom oceáne, ktoré vplývajú na počasie v rôznych častiach sveta, by mohli tento rok patriť medzi najsilnejšie, aké boli doteraz pozorované.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies