Povodne v Grécku si vyžiadali 14 životov, vláda vyhlásila štátny smútok

NETKY.SK • 15 November 2017, 21:51 • 2 min
Povodne v Grécku si vyžiadali 14 životov, vláda vyhlásila štátny smútok

ATÉNY - Grécka vláda vyhlásila na štvrtok deň štátneho smútku po tom, ako si povodne na predmestí Atén vyžiadali najmenej 14 mŕtvych a 13 zranených. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie dňa štátneho smútku ohlásil v stredajšom televíznom vystúpení grécky premiér Alexis Tsipras, ktorý označil povodne za veľkú katastrofu. Vyjadril pritom želanie, aby už nedošlo k ďalším obetiam. Dvanásť zo 14 mŕtvych zaznamenali v malom meste Mandra, ktoré povodne postihli najviac. Zvyšné dve telá vytiahli príslušníci pobrežnej stráže z mora, kam ich zrejme odniesla povodňová voda.

 

Záplavy na západných predmestiach gréckej metropoly vypukli v dôsledku štyri dni trvajúcich intenzívnych dažďov. Hasiči reagovali na vyše 600 telefonátov; museli pritom vyslobodzovať desiatky ľudí, ktorí uviazli v zatopených autách, autobusoch alebo domoch a odčerpávali vodu zo zaplavených budov. V teréne zasahovalo 190 hasičov a 55 hasičských áut.

 

Voda tiež zaplavila niekoľko úsekov diaľnice z Atén do Korintu, ktorá zostala neprejazdná. Podľa predpovedí meteorológov budú dažde v oblasti pokračovať aj v ďalších dňoch. Existujú obavy, že počet obetí ešte nemusí byť konečný, keďže záchranné tímy stále prehľadávajú zaplavené domy a lokality. Miestne úrady v oblastiach postihnutých záplavami - Mandra, Nea Peramos a Megara - rozhodli o uzatvorení škôl.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies