Povodne v Európe spôsobili tlakové níže Bob a Frederik

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 15:02 • 2 min
Povodne v Európe spôsobili tlakové níže Bob a Frederik

PRAHA/BERLÍN - Tlakové níže, ktoré priniesli do strednej Európy intenzívne zrážky a následné povodne, dostali v Nemecku mená Bob a Frederik. Informoval o tom dnes server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

V Nemecku je možné dať si za finančnú úhradu pomenovať ľubovoľný meteorologický jav. Stačí len vybrať meno a požiadať o jeho zaregistrovanie v nemeckom Ústave pre meteorológiu. 

Pre tento krok sa rozhodol aj šéf Jan-Henrik Schmelterm, riaditeľ súkromného rádia Bob z Hesenska. Prvá tlaková níž, ktorá uprostred minulého týždňa priniesla do strednej Európy výdatné zrážky, dal pomenovať podľa svojho rádia.

Druhú následnú oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá ovplyvňovala počasie počas uplynulého víkendu, dostala meno po Frederikovi Meyovi, synovi známeho nemeckého pesničkára Reinharda Meya.

Obaja muži si pritom mená dali zaregistrovať už skôr a pritom nemohli tušiť, že ich prepožičali útvarom, ktoré vyvolajú ničivé povodne vo veľkej časti strednej Európy. 

Nemecký Ústav pre meteorológiu totiž priraďuje mená jednotlivým tlakovým nížam a výšam v abecednom poriadku. Záujemca si vopred zvolí, aké písmeno chce obsadiť svojím menom a potom už len čaká, kedy príde na rad.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona