Povodne v Českej republike si vyžiadali už prvú obeť!

NETKY.SK • 2 Jún 2013, 14:55 • 2 min
Povodne v Českej republike si vyžiadali už prvú obeť!

PRAHA - Povodne v Českej republike si vyžiadali už prvú obeť. Pri Prahe sa zrútila podmáčaná chatka. V jej troskách prišla o život žena. Naďalej nezvestní sú aj traja vodáci, ktorí bez stopy zmizli v rozvodnených riekach Úslava a Berounka.

slovakia

left justify in out

Česká vláda sa dnes o 18.00 h zíde v súvislosti s dramatickou povodňovou situáciou v krajine na mimoriadnom zasadaní, informuje internetový server iDNES.cz. Očakáva sa, že kabinet prerokuje aj nasadenie armády v krízovoých regiónoch. K tragickej udalosti došlo v Třebeniciach pri Prahe, kde po kolapse vodou podmočenej chaty zahynula jedna žena. Druhú osobu, ktorá sa nachádzala v objekte, záchranári vyslobodzujú z nedobrovoľného uväznenia v troskách. Z Juhočeského kraja hlásia pretrhnutie hrádze na rybníku Jordán v Tábore a presakovanie vody cez hrádzu v Husinci v okolí Prachatíc. Hasiči tu evakuovali už okolo 70 ľudí.

Vltava na pražskom úseku dosiahla o 13.00 h úroveň tretieho povodňového stupňa a ďalej stúpa. Hasiči v českej metropole sa namiesto odčerpávania vody z pivníc sústredia na záchranu ľudských životov. Rieka Labe v Poděbradoch ohrozuje okolie obchodného domu Tesco, ktorý museli dočasne uzavrieť. Vodný stav Sázavy v Ledečku prevyšuje normál asi o 150 cm, voda je už v záhradách miestnych obyvateľov, ktorí sa obávajú ďalšieho zhoršenia situácie. Tretí stupeň povodňovej aktivity, teda stav ohrozenia, vyhlásilo podľa spravodajskej televízie ČT24 už 50 miest v ČR. Hladina vodných tokov naďalej stúpa a množstvo hrádzí čelí mimoriadnemu tlaku vodných más, takže hrozí aj ich pretrhnutie. Záplavy a zosuvy bahna komplikujú aj dopravnú situáciu. Vlaky nepremávajú na 12 tratiach, viac ako 90 cestných úsekov je neprejazdných. Prognóza meteorológov nie je priveľmi radostná. Očakávajú totiž ďalšie intenzívne zrážky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies