Povodne postihli viacero obcí v Kežmarskom okrese: Došlo aj k zosuvom pôdy

NETKY.SK • 26 Júl 2014, 12:08 • 2 min
Povodne postihli viacero obcí v Kežmarskom okrese: Došlo aj k zosuvom pôdy

VLKOVÁ – Prívalová voda následkom silného dažďa zaplavila v piatok (25.7.) večer veľkú časť dediny Vlková v Kežmarskom okrese. Povodeň zatopila desiatky rodinných domov, poškodila miestne komunikácie, spôsobila aj zosuvy pôdy zo svahov.

slovakia

left justify in out

Krízový štáb v obci monitoruje škody, podľa starostu Petra Bendika zatopilo zhruba 30 rodinných domov, možno aj viac. "Dva mesiace sa dávala obec dokopy po májovej povodni, a za hodinu a pol dažďa to máme v podstate všetko nanovo," povedal dnes ráno pre TASR. 
      

Pre prietrž mračien a stúpajúcu vodu v obci v piatok o 20.30 h vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Povodeň netrvala dlho, ale ostala po nej veľká spúšť. Škody zatiaľ podľa starostu ťažko odhadnúť, ukončené pritom ešte nebolo vyčíslenie škôd z májovej povodne. Voda povytŕhala asfalt, došlo k zosuvom pôdy, posúvali sa aj stĺpy elektrického vedenia. "Toto tu nebolo od roku 2010. Aj teraz v máji to bolo veľmi zlé, bolo veľa práce, ale toto bol extrém," hovorí Bendik. K obetiam či zraneniam ľudí, našťastie, nedošlo.
      

Ľudia v dedine dnes odčerpávajú vodu zo zatopených pivníc, ťažká technika odpratáva nánosy bahna a zosuvy pôdy spred domov a z komunikácií. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v piatok večer v Kežmarskom okrese aj v obciach Malá a Veľká Franková, Slovenská Ves, Žakovce, Vrbov a Jezersko. Najhoršia situácia pre záplavy bola vo Vlkovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies