Povodne ovplyvnia aj HDP, závisieť to bude od konečnej výšky škôd

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 15:12 • 2 min
Povodne ovplyvnia aj HDP, závisieť to bude od konečnej výšky škôd

BRATISLAVA - Povodne, ku ktorým dochádza v týchto dňoch na území Slovenska, sa bezprostredne odrazia na hrubom domácom produkte (HDP) SR.

slovakia

left justify in out

Ich dopad bude závisieť od výšky škôd, tie však momentálne nie sú merateľné a Štatistický úrad (ŠÚ) SR sa k ním vyjadrí až po odznení povodní. Podľa generálneho riaditeľa sekcie makroekonomických štatistík ŠÚ SR Františka Bernadiča by mohlo výkon ekonomiky výraznejšie ovplyvniť napríklad prerušenie výroby v jednej zo slovenských automobiliek. "Aj krátkodobejšie výpadky sa nejakým spôsobom na poklese produkcie určite prejavia," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Bernadič.

Ako pokračoval, majetkové škody spôsobia po odznení povodní aj opačný efekt. V niektorých odvetviach sa dostaví oživenie v dôsledku naprávania vzniknutých škôd a rekonštrukcií nehnuteľností. Jednou z oblastí, kde by sa mohlo prejaviť zvýšenie výroby, je napríklad stavebníctvo. "Určite zaznamenáme nejaké zvýšenie produkcie v príslušných odvetviach, ktoré na toto budú naviazané," konštatoval Bernadič.

V inom smere zasiahne naprávanie škôd poisťovacie spoločnosti, pretože väčšina majiteľov rodinných domov si ich necháva nejakým spôsobom poistiť. Kým počas roka zaznamenávajú poisťovne príjem v podobe poistných platieb, po škodách nastáva poistné plnenie, ktoré sa na konci roka odrazí aj na finančných výsledkoch týchto firiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies