Povodne do júla spôsobili škody za 12,8 milióna eur

NETKY.SK • 30 Október 2013, 08:55 • 2 min
Povodne do júla spôsobili škody za 12,8 milióna eur

BRATISLAVA - Povodne od septembra 2012 do júla tohto roku spôsobili škody 12 782 551,26 eura. Správu o priebehu a následkoch povodní z tohto obdobia prerokuje vláda na dnešnej 81. schôdzi.

slovakia

left justify in out

Škody na majetku ľudí predstavujú 1,2 milióna eur, na majetku právnických osôb a fyzických osôb - podnikateľov sú 4,1 milióna eur. Obciam vznikla škoda 1,9 milióna eur, vyšším územným celkom 3 812 010,55 eura a štátu spôsobili povodne škodu 1,8 milióna eur. Na opatrenia na ochranu pred povodňami bolo vynaložených viac ako sedem miliónov eur. Na povodňové zabezpečovacie práce sa minulo 4,5 milióna eur a na povodňové záchranárske práce 2,6 milióna eur. Povodne na území Slovenska, ktoré krajinu potrápili od septembra 2012 do júla tohto roka, zaplavili územie s rozlohou viac ako 15-tisíc hektárov.

Predpokladané náklady Slovenska na prípravu spoločnej kandidatúry pod hlavičkou Krakova na zimné olympijské hry 2022 by mali do 31. júla 2015 dosiahnuť 481-tisíc eur. V roku 2014 sa plánuje využiť 310-tisíc eur. V rozpočte nie sú ešte kalkulované náklady na marketingové aktivity, keďže Krakov túto časť kandidátskej stratégie ešte len pripravuje. Viac ako 40 percent z celkových nákladov tvoria výdaje na služby spojené s prípravou kandidatúry, ako sú štúdie, expertízy, posudky, ďalších 35 percent sú cestovné náklady a náklady spojené s realizáciou pracovných stretnutí. Píše sa o tom v Správe o stave prípravy kandidatúry mesta Krakov na organizovanie zimných olympijských hier Krakov 2022 za spoluúčasti Slovenskej republiky, ktorú majú na stole ministri. 

Vláda na dnešnom rokovaní bude schvaľovať dva dokumenty, zamerané na odstraňovanie rasizmu a na boj proti mučeniu. Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (Smer-SD) predložil správy k implementácii Medzinárodného dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie a k Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. 

Vo februári v Ženeve hovorila slovenská delegácia pred 18-členným výborom expertov o tom, ako sa v našich podmienkach zapracúva Medzinárodný dohovor o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie. Experti pozitívne zhodnotili novelu antidiskriminačného zákona. Kladne sa vyjadrili aj k vzniku úradu splnomocnenca pre národnostné menšiny. Od pochvaly však uplynulo sedem mesiacov. Medzičasom z čela úradu v júni odstúpil László A. Nagy. Odvtedy ho nevedie žiaden splnomocnenec alebo splnomocnenkyňa, šéfuje mu Mária Jedličková, ktorá zároveň pôsobí ako projektová koordinátorka na Úrade vlády SR. Výbor expertov vyjadril znepokojenie nad činnosťou extrémistických organizácií a nad tým, ako extrémisti využívajú medzery v zákone o zhromažďovaní. Experti Slovensku odporučili, aby prijalo efektívne opatrenia na stíhanie trestných činov z nenávisti. Slovensko by malo byť podľa výboru ostražité a pripravené čo najskôr postupovať proti takýmto organizáciám. Výbor neopomenul ani rasistické výroky v médiách, stigmatizáciu menšín, najmä Rómov, segregáciu vo vzdelávaní, sterilizáciu Rómok, či stratu akreditácie Slovenského národného strediska pre ľudské práva v roku 2012. 

Druhým dokumentom je správa o zavádzaní Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Správa pokrýva obdobie od začiatku roka 2007 po koniec septembra 2013. I v tomto dokumente sa spomína násilná sterilizácia Rómok. V danom kontexte rezort diplomacie upozorňuje na novú vyhlášku ministerstva zdravotníctva, ktorá informovaný súhlas pred zákrokom prekladá do jazykov národnostných menšín a upravuje prípravu pacientov a pacientok na sterilizáciu. V správe sa tiež uvádza, že sme už v roku 2005 prijali legislatívne opatrenia, ktoré zosúlaďujú práva pacientov s medzinárodnými štandardmi. Ako rezort diplomacie ďalej píše, rozsudky v prípade sterilizovaných Rómok boli zaslané predsedníčke ústavného súdu a predsedom všetkých okresných a krajských súdov s cieľom oboznámiť sudcov daných súdov s jeho znením. S obsahom rozsudkov v prípadoch V. C., N. B. a I. G., M. K. a R. H. oboznamuje zástupkyňa vlády SR pred Európskym súdom pre ľudské práva sudcov a prokurátorov aj prostredníctvom vzdelávacích aktivít. "Pre vnútroštátne súdy predstavujú rozsudky významný návod, ako postupovať pri posudzovaní žalôb o odškodnenie žien dotknutých pochybeniami v súvislosti so sterilizáciou a pri stanovovaní výšky odškodnenia," píše sa v správe. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona