Povodne: Budapešť najhoršie ešte len čaká

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 10:30 • 2 min
Povodne: Budapešť najhoršie ešte len čaká

BUDAPEŠŤ - Protipovodňové opatrenia a hrádze v Maďarsku zatiaľ vydržali nápor rozvodneného Dunaja, ktorý sa valí smerom na Budapešť. Úrady zatiaľ nehlásia žiadne obete či zranených. Evakuovať museli doteraz asi 1000 ľudí z najviac ohrozených oblastí. Na spevnenie brehov použili po celom toku Dunaja asi šesť miliónov vriec s pieskom. Na upevňovaní hrádzí pracujú nepretržite tisíce hasičov, vojakov a dobrovoľníkov. Informácie o postupe povodní prináša špeciálne zriadená rozhlasová stanica Flood FM. Parlament plánuje v pondelok predĺžiť stav pohotovosti vyhlásený začiatkom týždňa.

slovakia

left justify in out

V Budapešti hladina v nedeľu ráno dosiahla 8,83 metra. Historické maximum z roku 2006 predstavovalo 8,60 metra. Očakáva sa, že Dunaj sa v hlavnom meste do pondelka zdvihne na 8,95 metra, hrádze sú však schopné zvládnuť 9,30 metra. "Povodeň sa blíži k srdcu krajiny. Pred nami sú dôležité dni, keďže hlavné mesto je najhustejšie obývanou časťou krajiny," vyhlásil premiér Viktor Orbán, podľa ktorého bude Maďarsko čeliť najhoršej povodňovej vlne v histórii. Voda zaliala ulice pozdĺž nábrežia a uzavrieť museli jednu stanicu metra. Situáciu mierne skomplikoval sobotňajší lejak, po ktorom vyrazila voda z kanalizácie na niektorých uliciach. Najohrozenejšími časťami Budapešti je Margarétin ostrov a obytná štvrť Romai. Orbán navštívil v noci na nedeľu mesto Ostrihom, ktoré je už podľa neho v bezpečí, keďže hladina prestala stúpať. Dediny Pilismarót, Dömös a Kisoroszi odrezala voda od sveta a sú prístupné len člnmi. Maďarský letecký úrad informoval o uzavretí vzdušného priestoru v okolí mesta Ostrihom na hranici so Slovenskom v súvislosti s protipovodňovými opatreniami na Dunaji. Zákaz používania platí od piatku 18:00 do pondelka 21:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies