Pôvod liehovín si budú môcť skontrolovať zákazníci

NETKY.SK • 12 December 2014, 12:08 • 2 min
Pôvod liehovín si budú môcť skontrolovať zákazníci

BRATISLAVA/PREŠOV – Colný úrad upozorňuje na zmeny v systéme kontrolných známok pre alkoholické nápoje. Od 1. októbra ich tlačí a distribuuje výhradne štátna Mincovňa Kremnica.

slovakia

left justify in out

Nová kontrolná známka obsahuje jedinečné 12-miestne alfanumerické číslo, vyjadrené aj vo forme dvojrozmerného čiarového kódu. Spotrebitelia môžu cez aplikácie, napríklad v smartfóne, dekódovať základné údaje z kontrolnej známky, ako napríklad jej odberateľa, druh liehu a podobne.

 

Prechod na nový systém bude postupný. Starými kolkami je možné označovať liehoviny do konca marca 2015, dávať ich do obehu do konca júna. V obchodoch zostanú do 30. septembra 2016. 

 

Hovorkyňa Colného úradu v Prešove Renáta Kravcová uviedla, že nový elektronický systém kontrolných známok s dokonalejšími ochrannými prvkami povedie k sprehľadneniu trhu s liehovinami. Od februára 2015 si budú môcť pravosť liehovín skontrolovať aj zákazníci cez mobilné aplikácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies