Povinnú angličtinu zatiaľ školy nebudú musieť rušiť

NETKY.SK • 7 Apríl 2014, 16:37 • 2 min
Povinnú angličtinu zatiaľ školy nebudú musieť rušiť

BRATISLAVA - Zrušenie povinnej angličtiny od tretieho ročníka zatiaľ základné školy nebudú musieť zavádzať. Návrhy zmien v štátnom vzdelávacom programe, ktoré rátali s takouto aj ďalšími úpravami, sa totiž posúvajú o jeden rok.

slovakia

left justify in out

Účinnosť teda nenadobudnú na budúci školský rok, ako sa pôvodne predpokladalo, ale v septembri 2015, informoval tlačový odbor ministerstva školstva. Rezort školstva ako dôvod odloženia zmien uvádza, že chce dať učiteľom dostatok času na to, aby sa s nimi oboznámili a pripravili sa na vyučovanie.

 

Návrh nových školských osnov vlani predložil Štátny pedagogický ústav na verejnú diskusiu, pripomienkovať sa mohol do konca októbra 2013. Návrh pre základné školy rátal s rôznymi zmenami - napríklad rušením angličtiny ako prvého cudzieho jazyka, či s viac hodinami prírodovedných predmetov, matematiky, informatiky či pracovného vyučovania. Ústav zozbieral návrhy a pripomienky škôl, učiteľov i rodičov a posunul ich ministerstvu školstva. To malo pripomienky k štátnemu vzdelávaciemu programu zvážiť a zapracovať, a minister školstva Dušan Čaplovič mal jeho definitívnu podobu schváliť. Zmeny mali začať platiť od septembra 2014. Minister školstva však teraz svoje rozhodnutie odložil. O tom, či sa napokon naozaj povinná angličtina ako prvý cudzí jazyk zruší, alebo či budú mať žiaci viac matematiky či chémie, sa ešte len rozhodne. "Teraz budú odborníci o zmenách ešte diskutovať, do materiálu zapracujú pripomienky a minister školstva ho potom schváli," informoval rezort školstva s tým, že o vzdelávacom programe sa rozhodne ako o celku a zatiaľ schválený nie je. 

 

Povinnú angličtinu od tretieho ročníka na základných školách zaviedol bývalý minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) v roku 2011. V návrhu inovovaného štátneho vzdelávacieho programu sa rátalo s tým, že angličtinu ako povinný prvý jazyk zrušia. Školy by si namiesto toho mohli zvoliť prvý cudzí jazyk zo šiestich jazykov. Druhý cudzí jazyk na druhom stupni sa navrhoval len ako doplnkový. Ministerstvo školstva zmenu obhajovalo tým, že angličtinu učí 70 percent učiteľov nekvalifikovane, teda, že majú iba maturitu z angličtiny a že chcú zabezpečiť slobodu žiakov a rodičov pri výbere jazyka. Tento návrh však vyvolal rôzne reakcie. Proti nemu napríklad opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) spustil ešte v októbri 2013 petíciu, ktorú za menej ako týždeň podpísalo 1 226 občanov. 

Návrh inovovaného štátneho vzdelávacieho programu rátal i s ďalšími zmenami - napríklad so zvýšeným počtom hodín matematiky, informatiky a prírodovedných predmetov či pracovného vyučovania, ale aj so znížením počtu voliteľných hodín, o ktorých rozhoduje samotná škola. Podstatnou navrhnutou zmenou je i opätovné rozloženie učiva do ročníkov, v súčasnosti štátny vzdelávací program učivo rozdeľuje len na stupne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona