Povinnou výbavou turistu v horách majú byť aj v lete rukavice a čiapka

NETKY.SK • 20 Jún 2012, 07:11 • 2 min
Povinnou výbavou turistu v horách majú byť aj v lete rukavice a čiapka

Povinnou výbavou turistu v horách majú byť aj v lete rukavice a čiapka - Radíme Turisti, ktorí sa vyberú počas leta do hôr, by nemali ani v týchto horúcich dňoch zabúdať na rukavice a čiapku. Počasie v horách sa totiž podľa riaditeľa Horskej záchrannej sl

slovakia

left justify in out

img

Turisti, ktorí sa vyberú počas leta do hôr, by nemali ani v týchto horúcich dňoch zabúdať na rukavice a čiapku. Počasie v horách sa totiž podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby (HZS) Jozefa Janigu môže rýchlo zmeniť a teplota niekedy klesne aj o desať stupňov.

"Napriek tomu, že teraz máme aj v Tatrách teplotu nad 20 stupňov, neznamená to, že v priebehu niekoľkých hodín nemôže klesnúť na 10 až 12 stupňov," opísal Janiga. Pri fyzickej únave a takomto razantnom poklese teploty vzduchu môže slabé oblečenie znamenať podchladenie. "Netreba preto zabúdať na čiapku a rukavice aj v tomto období, aj keď sa to môže zdať smiešne," dodal Janiga. Turisti by tiež podľa jeho slov mali nosiť v batohoch nepremokavé vetrovky do dažďa.

V prvom rade je však pri túre podľa HZS najdôležitejšie plánovanie. "Cieľ túry treba prispôsobiť svojim schopnostiam, aktuálnemu zdravotnému stavu a počasiu," vymenoval Janiga. Túra tak podľa neho začína deň či dva vopred pri plánovaní. Keď sa zvolí túra, prispôsobí sa jej potrebný výstroj.

"Ak idú ľudia na vysokohorskú túru, kde môžu byť snehové polia, mali by si vziať tvrdú obuv, ktorá má pevné hrany tak, aby nedochádzalo k pošmyknutiu," priblížil Janiga. Na pohyb odporúča nosiť teleskopické paličky a netreba zabúdať na dodržiavanie pitného režimu a vziať si jedlo.

"Do každej výbavy správneho turistu patrí tiež jednoduchá malá lekárnička a nabitý mobilný telefón, kde by malo byť číslo napríklad na Horskú záchrannú službu, a to 18 300," dodal riaditeľ HZS.

Záchranári tiež odporúčajú vyrážať na túru skoro ráno. "Keď som bol mladý, starí otcovia hovorili, že na túry treba chodiť tak skoro ráno, aby sme o druhej poobede mohli byť na pive," zažartoval Janiga. V skutočnosti je však podľa neho naozaj lepšie začínať výlet v horách ráno, a to z viacerých dôvodov. "Človek si vychutnáva východ slnka, no má tiež dostatočnú časovú rezervu v prípade, že sa zhorší počasie," vymenoval. Zvraty počasia a najmä búrky však prichádzajú väčšinou popoludní, skorším odchodom na túry sa im tak možno vyhnúť. "Pri túrach, ktoré môžu trvať sedem až osem hodín, odporúčam odchod okolo šiestej, najneskôr siedmej hodiny ráno," doplnil Janiga.

Ak sa turista v horách zraní alebo je svedkom zranenia niekoho iného, mal by rýchlo zastabilizovať postihnutého a okamžite zavolať HZS na čísle 18 300 alebo integrovaný záchranný systém na tiesňovej linke 112. "V prípade rýchleho zvratu počasia odporúčam prísť čo najskôr do bezpečia," podotkol Janiga. Pokiaľ však ľudia už na túre vidia, že vývoj počasia nie je dobrý, je väčším hrdinstvom vrátiť sa späť ako v nej pokračovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies