Povinnosť mať e-schránku by sa mala firmám viac odsunúť, navrhuje Viskupič

NETKY.SK • 7 December 2016, 15:51 • 2 min
Povinnosť mať e-schránku by sa mala firmám viac odsunúť, navrhuje Viskupič

BRATISLAVA – Povinnosť mať aktivovanú e-schránku by sa mala firmám posunúť výraznejšie, než je vládou navrhovaná polročná lehota. Myslí si to opozičný poslanec hnutia OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič.

slovakia

left justify in out

Parlamentu preto predložil dva pozmeňujúce návrhy k novele zákona o e-Governmente, ktorý odklad tejto povinnosti zavádza do praxe. A to z pôvodného termínu, ktorým bol 1. január 2017 na 1. júl 2017.

 

Viskupič však jedným pozmeňujúcim návrhom odsúva túto povinnosť na september 2017 a druhým až na 1. január 2018. "Poslanci si budú môcť vybrať či trištvrte rok alebo rok," priblížil Viskupič. Navrhovaná trištvrteročná lehota súvisí podľa neho s letným obdobím, ktoré chce takto preklenúť. V prípade ročného odkladu bude podľa neho ešte viac času podnikateľov informovať a všetko im vysvetliť.

 

Podľa predkladateľa novely podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) by však poslanci mali zvážiť, či predsa neponechajú pôvodne navrhovaný polročný odklad.

 

K dnešnému dňu má už podľa neho z 211.000 podnikateľov, ktorí majú právo vstupovať do 270.000 schránok, viac ako 100.000 vydaný občiansky preukaz s čipom. Zároveň má z týchto 100.000 takmer 67.000 podnikateľov vydaný aj bezpečnostný osobný kód, čiže sú vybavení úplne. Ďalších približne 40.000 si musí ísť len aktivovať bezpečnostný osobný kód, občiansky preukaz už majú.

 

"Teda reálne nový občiansky spolu s bezpečnostným osobným kódom si musí vybaviť ešte asi 100.000 podnikateľov, čo je polovica terajšieho stavu," vyčíslil Pellegrini. Dáva preto poslancom na zváženie, či by pri výraznejšom predĺžení tejto lehoty nevyšla nazmar aj intenzívna kampaň. "Ak to predĺžime na september, vyzerá to síce fajn, ale ja považujem dva mesiace prázdnin za úplne stratené. Vtedy si nepôjde nikto nič vybavovať, každý chce oddychovať," opísal podpredseda vlády.

 

Elektronická schránka bude slúžiť na doručovanie úradných dokumentov a správ z jednotlivých úradov. Táto nová forma komunikácie medzi orgánmi verejnej moci a podnikateľmi bola zakotvená v zákone už pred troma rokmi. Pôvodný termín aktivácie elektronickej schránky bol stanovený do konca júla tohto roka, tento termín bol predĺžený do konca roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies