Povinnosť zapojiť sa do sčítania platí pre každého

NETKY.SK • 11 Máj 2011, 07:12 • 2 min
Povinnosť zapojiť sa do sčítania platí pre každého

Povinnosť zapojiť sa do sčítania platí pre každého

slovakia

left justify in out

img

Každý obyvateľ okrem cudzinca požívajúceho diplomatické výsady a imunitu je podľa zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov povinný poskytnúť údaje na účely sčítania. Cudzinci, ktorí majú pobyt na území SR kratší ako 90 dní, poskytnú údaje v obmedzenom rozsahu. Výnimkou v sčítaní nebudú ani bezdomovci, aj tých v mieste ich obvyklého pobytu vyhľadajú sčítací komisári. Sčítanie by nemal skomplikovať ani pobyt na internáte, v nemocnici či kúpeľoch.
      Komisári začnú navštevovať domácnosti o dva dni, teda od 13. mája, ukončiť sčítanie musia do 6. júna. Občania nemajú povinnosť pustiť komisára do bytu. Pokiaľ sa nevyskytnú problémy, ten im pri prvej návšteve odovzdá formuláre a pri ďalšej ich preberie. V listinnej podobe sa budú údaje zbierať od 21. mája do 6. júna, v elektronickej forme prebehne ich zhromažďovanie od 21. do 29. mája. Všetky tlačivá budú k dispozícii aj v jazykoch národnostných menšín.
      Ľudia sa nemusia obávať toho, že údaje, ktoré poskytnú v nadchádzajúcom sčítaní, by mohli byť zneužité. Sčítacie dotazníky budú anonymné. "Garancia anonymity je daná tým, že na vyplnených sčítacích tlačivách budú anonymné údaje o obyvateľoch, domoch a bytoch. Pri sčítaní sa nebude zisťovať meno, priezvisko, ani rodné číslo, ktoré by umožnili priamu identifikáciu obyvateľa alebo domácnosti," ozrejmila pre TASR Zuzana Štukovská z Odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu SR.
      Výsledky zo sčítania budú dôležité nielen pre tvorbu dlhodobých stratégií budúcnosti Slovenska, ale môžu významne ovplyvniť aj rozhodovanie o celkom konkrétnych veciach v danom okamihu. "Napríklad na základe výsledkov zo sčítania sa bude lepšie a ľahšie rozhodovať, kde postaviť byty, kde je potrebná škola, nemocnica či cesta," povedala Štukovská. Výsledky sa stanú východiskovou bázou pre najbližšie minimálne desaťročné obdobie.
      Sčítanie obyvateľov, domov a bytov sa vykoná po desiatich rokoch na celom území SR, pričom v tomto roku bude vo všetkých členských štátoch EÚ. Rozhodujúcim okamihom je polnoc z 20. na 21. mája. Ľudia teda budú do formulárov vypĺňať údaje platné k tomuto dátumu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies