Povinná škôlka od 3 rokov pre deti zo znevýhodneného prostredia nebude

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 17:25 • 2 min
Povinná škôlka od 3 rokov pre deti zo znevýhodneného prostredia nebude

BRATISLAVA - Povinnosť nástupu do materskej školy pre deti od troch rokov, ktoré pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia, sa zavádzať nebude a nulté ročníky sa nezrušia.

slovakia

left justify in out

Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh novely školského zákona od Martina Poliačika a Lucie Nicholsonovej (obaja SaS), ktorí chceli týmto deťom umožniť postupnú a plynulú adaptáciu na školské prostredie.
     

"Ako predkladatelia považujeme súčasnú úpravu tzv. predškolskej dochádzky za jednu z príčin existencie nultých ročníkov, pri ktorých k prirodzenému kontaktu s väčšinovým prostredím prichádza neskoro," argumentovali liberáli. Podľa ich slov finančná úspora z nultých ročníkov by sa mohla efektívnejšie využiť na financovanie povinnej dochádzky do materskej školy pre deti, ktoré sa potrebujú adaptovať na školské prostredie.
     

Nulté ročníky preto navrhovali zrušiť, keďže ich socializačné funkcie by v dostatočnom časovom predstihu plnila povinná návšteva materskej školy od troch rokov veku dieťaťa. "Šesťročný žiak nultého ročníka je už vo výraznejšej miere formovaný prostredím, v ktorom dovtedy žil, a je ťažšie 'tvarovateľný' novým prostredím než trojročné dieťa hravou formou v materskej škole," tvrdili Poliačik a Nicholsonová.
     

"Väčšina z tých detí bez škôlok nikdy nezvládne náš vzdelávací systém a štát bez prijatia tohto návrhu bude naďalej podporovať rozrastanie armády nevzdelaných ľudí, ktorí sa v živote nikdy nebudú schopní uplatniť," dodali členovia SaS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies