Povinná advokátska prax by sa mala predĺžiť na päť rokov

NETKY.SK • 13 September 2012, 06:42 • 2 min
Povinná advokátska prax by sa mala predĺžiť na päť rokov

Povinná advokátska prax by sa mala predĺžiť na päť rokov

slovakia

left justify in out

img

Povinná prax advokátskeho koncipienta by sa mala predĺžiť zo súčasných troch rokov na päť. Predpokladá to novela zákona o advokácii z dielne rezortu justície, ktorý potrebu zmeny odôvodňuje mierou zodpovednosti advokáta pri výkone povolania. Túto zmenu dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.
      "Kvalita výkonu povolania môže mať výrazné následky pre klientov, či už majetkové alebo v oblasti trestného práva súvisiace s osobnou slobodou, respektíve bezúhonnosťou osoby, ktorú advokát zastupuje. Tak, ako nie je v prípade povolania lekára alebo pri iných náročných povolaniach žiaduce, aby priamu zodpovednosť prevzala osoba bez náležitej praktickej prípravy, tak v prípade povolania advokáta je účelné, aby náležitá príprava na výkon advokátskeho povolania trvala dostatočne dlhý čas," píše sa v sprievodnom materiáli k navrhovanej novele.
      Rezort spravodlivosti v tomto kontexte pripomína, že napríklad prístup k výkonu funkcie sudcu je limitovaný odbornou skúškou a vekom 30 rokov, čo predpokladá aj sedemročnú odbornú prax. "Prístup k advokátskemu povolaniu na rozdiel od povolania sudcu alebo notára nie je obmedzený ani kvantifikačným kritériom, ani výberovým konaním... Navrhovaná požiadavka predĺženia odbornej praxe ani do budúcnosti neobmedzuje trh právnych služieb, nezavádza obmedzenie počtu advokátov, jej cieľom je zabezpečiť pre klientov skúsenejších a kvalifikovanejších právnych zástupcov," argumentuje rezort. Požiadavka dlhšej prípravy na výkon advokátskeho povolania podľa neho nie je výnimočná ani v iných štátoch EÚ.
      Ministerstvo spravodlivosti chce tiež zrušiť započítavanie inej právnej praxe do praxe advokátskeho koncipienta. Takýto inštitút by podľa neho mal opodstatnenie v čase nedostatočného počtu advokátov. "V súčasnosti je dostupnosť k výkonu advokátskeho povolania nadštandardná, komora ročne zapisuje okolo 500 nových advokátskych koncipientov," uvádza ministerstvo.
      Predmetná novela má tiež zefektívniť fungovanie orgánov komory, sprehľadniť disciplinárne konanie či rozšíriť právomoci advokáta pri výkone advokácie. V prípade, že sa so zmenami stotožní aj parlament, nové pravidlá by mohli platiť už od januára 2013.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona