POVAŽSKÁ BYSTRICA: Maskovaní muži sa pokúsili napadnúť občianskeho aktivistu

NETKY.SK • 19 Január 2011, 08:23 • 2 min
POVAŽSKÁ BYSTRICA: Maskovaní muži sa pokúsili napadnúť občianskeho aktivistu

POVAŽSKÁ BYSTRICA: Maskovaní muži sa pokúsili napadnúť občianskeho aktivistu

slovakia

left justify in out

img

Environmentalistu, poslanca považskobystrického mestského zastupiteľstva a poradcu predsedníčky vlády pre oblasť životného prostredia Juraja Smatanu sa pokúsili napadnúť neznámi maskovaní muži. TASR o tom dnes informovalo Ekofórum - sieť environmentálnych mimovládnych organizácií a potvrdil to i Smatana.
"V piatok (14.1.) ráno pred siedmou hodinou v Považskej Bystrici na pešej zóne pri potoku Domanižanka len niekoľko metrov od môjho domu, dvaja maskovaní muži chytili môjho synovca. Jeden z tých mužov mal na ruke navlečený boxer. Jeden mal šatku, druhému nebolo vidieť do tváre, lebo mu stál za chrbtom. V podstate ho zastavili počas jazdy na bicykli v tmavej časti, lebo neóny tam nesvietili a ešte bolo šero. Pozreli sa mu do tváre a povedali: 'To nie je Smatana. Poznáš Smatanu? Kde je Smatana?' On povedal: 'Poznám ho, ale neviem, je niekde odcestovaný.' Ja som bol vtedy v Bratislave," povedal dnes Smatana s tým, že útočníci si zrejme jeho synovca, ktorý býva v rovnakom dome, pomýlili s ním. V noci zo soboty na nedeľu (15.-16. 1.) došlo podľa neho k ďalším útokom na dom a majetok jeho príbuzných.  
Ako uvádza Ekofórum v otvorenom liste adresovanom aj prezidentovi Policajného zboru a ministrovi vnútra, k útoku a zastrašovaniu rodiny Juraja Smatanu došlo niekoľko dní potom, ako bola vo verejnoprávnej televízii odvysielaná reportáž o probléme obory v Strážovských vrchoch. Reportáž upozorňovala na to, že 244- hektárová zvernica oplotená plotom dĺžky 17,5 kilometra je v chránenej krajinnej oblasti veľmi nevhodne umiestnená.  
„Objednávateľom útoku a zastrašovania proti mne chcem odkázať že útoky na deti a rodinných príslušníkov sú tým najpodlejším prostriedkom nátlaku. Vo svojich aktivitách nemôžem prestať, inak by vydierači zistili, že ich postup funguje a použili by ho znova," uviedol Smatana s tým, že podal oznámenie na považskobystrickú políciu, ktorá však skutok klasifikovala ako priestupok voči občianskemu spolunažívaniu a nie ako trestný čin zastrašovania.
Podľa zástupcu hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Pavla Kudličku, policajti z Považskej Bystrice dostali 16. januára celkom tri oznámenia o priestupkoch proti občianskemu spolunažívaniu a proti majetku. Priestupky sú podľa neho v štádiu šetrenia.
"Keby sme mlčali, tak tá informácia by sa šírila, nadobúdala by hrôzostrašné obrysy a šíril by sa v regióne strach. Pre mňa práve postaviť sa proti tomuto zastrašovaniu, znížiť strach medzi novinármi a občanmi aktívnymi v regióne, je možno dôležitejšie, než nejaká ochrana prírody. Pretože keď sa ľudia budú báť otvoriť ústa, tak kde sme sa to ocitli? Dvadsať rokov po Novembri sa budeme báť povedať pravdu verejne? Že nás niekto zbije? To sa musí zastaviť," zdôraznil Smatana.
Ekofórum v otvorenom liste žiada aj o došetrenie minulých útokov na aktívnych občanov a novinárov - zbitie Juraja Lukáča z Lesoochranárskeho združenia VLK, vypálenie domu ochranára Braňa Baláža, zastrašovanie aktivistu Gejzu Goreho a novinárky Lýdie Vereščákovej kvôli boju proti tepelnej elektrárni v Trebišove, poškodenie áut trenčianskym poslancom Róbertovi Lifkovi a Ladislavovi Pavlíkovi a novinárke Ľuboslave Sedlákovej, vypálenie drevenice ochranárovi Ivanovi Cehelskému, zbitie občana Jána Remšíka z Považskej Bystrice.
Ako dnes média informoval hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel, ministerstvo zatiaľ list Ekofóra nedostalo. "Samozrejme, v momente, ako ho dostaneme, sa ním budeme zaoberať. V tejto chvíli môžem povedať, že polícia má našu dôveru. To znamená, veríme, že sa jej podarí objektívne vyšetriť okolnosti týchto prípadov," zdôraznil Grendel.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies