Používatelia internetu vyzývajú arabské vlády, aby prijali sýrskych utečencov

NETKY.SK • 8 September 2015, 15:14 • 2 min
Používatelia internetu vyzývajú arabské vlády, aby prijali sýrskych utečencov

PARÍŽ - Zatiaľ čo európske krajiny čelia náporu utečencov zo Sýrie, ľudia z oblasti Perzského zálivu sa na sociálnych sieťach mobilizujú, aby donútili svoje štáty otvoriť Sýrčanom hranice. Konštatovala to vo svojej reportáži televízia BFMTV. Internetová kampaň úzko súvisí s debatou, ktorá sa rozprúdila v Európe súvislosti s nebývalým prílevom migrantov.

slovakia

left justify in out

Jednu z kampaní na internete spustilo mládežnícke hnutie, ktoré tvrdí, že prijatie utečencov zo Sýrie je povinnosťou krajín Perzského zálivu, uviedla televízia BFMTV.

 

Táto iniciatíva sa zrodila v dôsledku tragédie, keď sa koncom augusta v nákladnom aute odstavenom na diaľničnom odpočívadle v Rakúsku našlo 71 tiel ilegálnych migrantov pochádzajúcich väčšinou zo Sýrie, ktorí sa uzavretom priestore bez prístupu kyslíka zrejme udusili. Ďalšie výzvy sa objavili po zverejnení fotografie trojročného utopeného utečenca zo Sýrie, ktorého telíčko na pláž v Turecku vyplavilo more.

 

Iniciátori internetových kampaní tvrdia, že prijatie Sýrčanov štátmi Perzského zálivu - ktoré sú arabské a moslimské - je "legitímnejšie" ako v prípade Európy. Pripomínajú, že pohostinnosť je hodnotou, ktorá je práve v Oriente vysoko vyzdvihovaná. Vyhlasujú, že Sýrčanom treba pomôcť v prvom rade v mene islamu.

 

Moslimská solidarita sa na arabských weboch pripomína často najmä v súvislosti so Saudskou Arábiou, ktorá v 70. rokoch 20. storočia prijala islamistických politických utečencov. BFMTV však pripomenula správu ľudskoprávnej organizácie Amnesty International, z ktorej vyplýva, že žiadna z monarchií Perzského zálivu - so Saudskou Arábiou na čele - doteraz neponúkla prijatie utečencov zo Sýrie.

 

Podľa komentára v americkom magazíne Quartz by sa tieto krajiny mali hanbiť. Autor článku, Bobby Ghosh, upozorňuje, že finančná pomoc pre humanitárne akcie nestačí. Logickejšie by podľa neho bolo, keby Saudská Arábia Sýrčanov prijala, o to viac, že dokáže zvládnuť nával veľkého počtu ľudí, čo dokazuje každoročne počas púte do Mekky.

 

Odmietavý postoj tejto krajiny k prijímaniu sýrskych utečencov je o to nepochopiteľnejší, že Saudská Arábia podporuje v Sýrii protivládnych povstalcov. Autor článku si kladie otázku, či postoj monarchie nesúvisí skôr s obvyklou praxou v Perzskom zálive, že každý pracujúci cudzinec musí mať akéhosi ručiteľa spomedzi miestnych obyvateľov.

 

Stéphane Lacroix, učiteľ z Inštitútu politických štúdií v Paríži (IPEP), pochybuje, že by príčinou odmietania sýrskych utečencov bol tento dôvod. Spresnil, že Saudská Arábia prestala vydávať pracovné povolenia Sýrčanom už na začiatku vojny v Sýrii - v roku 2011.

 

Podľa neho má postoj Saudskej Arábie výrazný politický a spoločenský rozmer: ako sunnitské kráľovstvo musí logicky podporovať (prevažne sunnitských) povstalcov, ale súčasne sa chce vyhnúť spolitizovaniu saudskoarabskej spoločnosti.

 

Vedenie monarchie sa totiž obáva, že prijatím Sýrčanov by na svoje územie importovalo aj rétoriku zmien, ktorým sa bráni, tvrdí Lacroix. Túto tézu podľa Lacroixa dokazuje aj to, že Saudská Arábia začala sunnitských povstalcov podporovať hneď od začiatku krízy, teda ešte pred prvými hromadnými odchodmi migrantov a pred vstupom džihádistov do konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies