Používate počas noci ventilátor? Riskujete toto!

NETKY.SK • 30 Júl 2018, 12:12 • 2 min
Používate počas noci ventilátor? Riskujete toto!

Ako prežiť tropické noci? Ventilátor nie je tá správna voľba.

slovakia

left justify in out

Horúčavy, ktoré nás v týchto dňoch sužujú vedia byť naozaj neznesiteľné. Vyčerpávajúce to je najmä vtedy, ak máme podávať psychický alebo fyzický výkon. V noci by sme si o to viac potrebovali odpočinúť, ale ako, keď teplota v spálni stále akosi neklesá? Zapneme si teda ventilátor. Pred týmto krokom však odborníci varujú, môžeme si poškodiť.

 

Pokiaľ doma nemáte nainštalovanú klimatizáciu, svoje telo musíte chladiť tak, ako sa dá, pred spaním si dáte chladnú sprchu, otvoríte okná a prikrývku buď vynecháte úplne alebo použijete len bavlnenú plachtu. Vzduch v miestnosti sa ale napriek tomu počas tropickej noci nehýbe a vy nemôžete spať, preto si pomôžete ventilátorom. Ten dá vzduch do pohybu a na rozdiel od klimatizácie na vás tak nefúka chladný prúd, ale cirkuluje v stálej a telu prirodzenejšej teplote. Avšak, napriek tomu prevažujú negatíva.

 

Prvý problémom ventilátora je, že víri prach. A to nielen ten, ktorý je usadený na jeho lopatkách, ale aj všetok ostatný z miestnosti tým, že vytvára prievan. Takto môže spôsobovať mnohé alergické reakcie a svrbenie očí či nosa. Problémom je aj suchý vzduch. Dráždi totiž dutiny, ktoré sa následne môžu brániť nadmernou tvorbou hlienov, čo vám na pohodlnom spánku rozhodne nepridá. Prúd vzduchu tiež môže nepriaznivo ovplyvniť svaly, ktoré sa tak častejšie dostávajú  do kŕčov, prípadne si môžeme „uhnať“ aj taký seknutý krk, či kríže. Prievan je však nebezpečný aj pre kosti a kĺby, no a rovnako aj pre nervový systém. A taký zápal nervu naozaj nie je sranda...

 

Ako teda prežiť noc v horúčavách? V priebehu dňa treba miestnosť zatemniť a nevpúšťať tam teplo cez okno, to treba otvoriť až večer, keď je vzduch chladnejší. Vhodné je zvoliť ľahučké pyžamo z prírodných materiálov a bavlnené posteľné prádlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona