Použitie chemických zbraní Slovensko kategoricky odsudzuje

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 18:14 • 2 min
Použitie chemických zbraní Slovensko kategoricky odsudzuje

BRATISLAVA - Údajný útok chemickými zbraňami v Sýrii poukazuje na urgentnú potrebu, aby Bezpečnostná rada Organizácie spojených národov (BR OSN) obnovila mandát Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Myslí si to rezort slovenskej diplomacie, za ktorý sa vyjadril jeho hovorca Peter Susko.

slovakia

left justify in out

Podľa neho je kľúčové týmto spôsobom identifikovať páchateľov a vytvoriť podmienky na vyvodenie zodpovednosti. "Vývoj v Sýrii pozorne sledujeme, vyhodnocujeme a našu reakciu budeme koordinovať so spojencami a partnermi z EÚ," povedal Susko. Zároveň zdôraznil, že "použitie chemických zbraní, respektíve chemických látok ako zbraní kdekoľvek a kýmkoľvek je neakceptovateľné a kategoricky ho odsudzujeme".

 

S vyšetrovaním OPCW súhlasí aj Rusko a sýrska vláda, ktoré západné štáty obvinili zo zodpovednosti za údajný chemický útok. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok vyhlásil, že jeho krajina plánuje predložiť v BR OSN návrh rezolúcie, na základe ktorej by OPCW začala vyšetrovanie. Odborníkov z OPWC už oficiálne pozvala aj sýrska vláda.

 

Rusko správy o chemickom útoku v meste Dúmá spochybňuje a naznačuje, že mohlo ísť o provokáciu. Rovnako ich odmietli aj Sýria a Irán, ďalší spojenec sýrskej vlády. S tvrdením, že v meste Dúmá došlo v noci na nedeľu (8.4.) k chemickému útoku, prišli sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Podľa Zväzu sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) si útok vyžiadal 100 obetí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies