Použila spoločnosť AstraZeneca v americkom testovaní vakcíny neaktuálne informácie?

NETKY.SK • 23 Marec 2021, 11:38 • 2 min
Použila spoločnosť AstraZeneca v americkom testovaní vakcíny neaktuálne informácie?

WASHINGTON - Americká štúdia účinnosti vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca mohla použiť „staré informácie“. Uviedli to dnes federálne zdravotnícke úrady USA.

slovakia

left justify in out

Podľa výboru pre monitorovanie dát a bezpečnosti mohol farmaceutický gigant poskytnúť neúplný pohľad na údaje týkajúce sa účinnosti vakcíny. AstraZeneca v pondelok uviedla, že na pokročilých testoch sa zúčastnilo 30-tisíc ľudí a vakcína bola na 79 % účinná pri prevencii symptomatických prípadov ochorenia Covid-19, a to aj u starších dospelých.

 

img

 

 

U očkovaných dobrovoľníkov nezaznamenali žiadne závažné ochorenia, alebo hospitalizácie v porovnaní s piatimi účastníkmi, ktorí dostali placebo. Spoločnosť taktiež uviedla, že nezávislí pozorovatelia bezpečnosti štúdie nezistili žiadne vážne vedľajšie účinky vrátane zvýšeného rizika zriedkavých krvných zrazenín, ktoré boli predmetom skúmania v Európe.

 

Podobný článok: Vakcína od AstraZeneca je bezpečná a účinnejšia, ako sa predpokladalo


Vakcínu AstraZeneca schválili na použitie vo viac ako 50 krajinách sveta, zatiaľ však nie v USA. Skoré výsledky z testovania v USA predstavujú jeden zo súborov informácií, ktoré musí farmaceutická spoločnosť predložiť americkému federálnemu Úradu pre kontrolu potravín a liekov.

 

Prečítajte si tiež: Ursula von der Leyenová pohrozila firme AstraZeneca zákazom vývozu vakcíny mimo Európskej únie

Mnoho prevažne európskych krajín minulý týždeň dočasne pozastavilo očkovanie vakcínou AstraZeneca po správach, že by mohla súvisieť s tvorbou krvných zrazenín. Európska lieková agentúra vo štvrtok po prešetrení týchto informácií dospela k názoru, že vakcína je bezpečná, ale stopercentne nevylúčila súvislosť tromboembolických prípadov s jej podaním.
 

Mohlo by vás zaujímať: Spojené štáty odmietli ponuku na rozhovor, Biden si vyslúžil kritiku Moskvy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies