Pouliční umelci sa vracajú do Bratislavy na Street Art Festival

NETKY.SK • 2 Jún 2013, 15:24 • 2 min
Pouliční umelci sa vracajú do Bratislavy na Street Art Festival

BRATISLAVA – Pouliční umelci sa vracajú do Bratislavy, patriť im bude tretí júnový víkend, keď sa bude v hlavnom meste konať podujatie Bratislava Street Art Festival 2013. Na treťom ročníku festivalu sa predstaví viac ako 130 umelcov z ôsmich krajín sveta. Agentúru SITA informovala Anna Bodláková z občianskeho združenia Euforion, ktoré je spoluorganizátorom podujatia.

slovakia

left justify in out

Hlavné mesto od 14. do 16. júna ožije divadlom, hudbou, žonglérskymi vystúpeniami, ohňovou šou, športovými vystúpeniami i street artom, prostredníctvom ktorého pouliční umelci každoročne spestrujú zanedbané časti Bratislavy. Počas tretieho júnového týždňa na návštevníkov čaká kultúrny program určený pre všetky vekové kategórie. Deti sa budú môcť vyblázniť na výtvarnom workshope, zúčastniť sa na cirkusovej škole či pozrieť si divadelné predstavenia. Divadlo nebude chýbať ani v programe pre dospelých, keď Shakespearove diela ožijú priamo v centre mesta. Pražský súbor Divadlo koňa a motora predstaví svoj koncept outdoorového divadla a uvedie predstavenia Othello is BACK a MacBeth. Jirka Grygar predvedie svoje žonglérske umenie obohatené o beatbox. Tanec s ohňom budú môcť diváci vidieť v podaní zoskupenia Let them fly a Dreamdancers. 

Chýbať nebudú ani hudobné vystúpenia. Na troch pódiách na Hlavnom i Hviezdoslavovom námestí a na Ventúrskej ulici sa počas piatkového a sobotňajšieho večera predstavia slovenské kapely Gemini 77, Talent Transport, BSM Quartet, ZVA 12-28, Batatimba, René Lacko Unplugged, Hugo Čáves Orchestra, Romanika, EA BAND, MicroDots, Toni Granko, JazzNuts Trio, skupina Raw Bishops a ďalší. Graffiti scénu budú tento rok reprezentovať veľké domáce aj zahraničné mená graffiti umelcov, ktorí prídu až USA, Španielska, Francúzska, Holandska či Maďarska. Po Továrenskej ulici či Moste SNP, ktoré graffiťáci skrášlili počas dvoch predchádzajúcich ročníkov podujatia, dostane novú tvár budova bývalého učilišťa na Prístavnej ulici. V spolupráci so spoločnosťou Slovenská plavba a prístavy bude 50 graffiti umelcov z piatich krajín tri dni pracovať na tomto objekte. Vznikajúce dielo umelcov si budú môcť diváci pozrieť počas graffiti jamu, ktorý je počas všetkých troch dní otvorený verejnosti. 

Tento rok bude Bratislava Street Art Festival fungovať aj ako otvorený ateliér. Maliari, hudobníci, žongléri či akrobati môžu využiť ulice mesta na svoje vystúpenia. Záujemcovia môžu skontaktovať organizátorov podujatia, ktorí ich po zaslaní ukážok z tvorby zaradia do programu festivalu. Počas tretieho júnového víkendu je pre ľudí pripravených aj množstvo sprievodných aktivít. Počas festivalu 14. a 15. júna sa bude na Hviezdoslavovom námestí konať trh Dizajn Market, na ktorom mladí dizajnéri a výtvarníci predvedú svoje diela a výrobky. Tridsať francúzskych a slovenských umelcov sa zas predstaví v Pisztoryho paláci na výstave La belle peinture - Pekná maľba je za nami, ktorá je určená pre mladé a kreatívne publikum v Bratislave. Výstava potrvá od 13. júna do 26. júla. Podrobný program podujatia Bratislava Street Art Festival 2013 nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.streetartfestival.sk. Návštevníkom i obyvateľom hlavného mesta festival prináša občianske združenie Euforion, Batelier, občianske združenie ÚTŽ (U tvorivého žongléra) a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona