Pouličné mačky v Austrálii ohrozujú prežitie niektorých živočíšnych druhov

NETKY.SK • 29 Jún 2018, 09:45 • 2 min
Pouličné mačky v Austrálii ohrozujú prežitie niektorých živočíšnych druhov

SYDNEY – Premnožené mačky v Austrálii priviedli na pokraj vyhynutia niekoľko živočíšnych druhov. Informoval o tom Český rozhlas odvolávajúc sa na štúdiu zverejnenú v časopise Wildlife Research.

slovakia

left justify in out

Mačky do Austrálie priniesli prví európski osadlíci pred približne dvoma storočiami. Odvtedy už vyhubili množstvo živočíšnych druhov z radu cicavcov, vtákov či plazov.

 

Vedci z výkalov a obsahu žalúdkov mačiek odobrali viac ako 10 000 vzoriek, aby zistili zloženie ich potravy. „Každá túlavá mačka zabije priemerne 225 plazov ročne. Niektoré mačky zožerú neskutočné množstvo plazov. Našli sme aj mačacích rekordmanov, ktorí mali v žalúdku zbytky 40 rôznych jašteríc,“ povedal vedúci štúdie John Woinarski.

 

Z 250 druhov plazov, na ktorých si mačky rady pochutia, je 11 ohrozených. Podľa Woinarskieho austrálske mačky zabíjajú omnoho viac plazov ako mačky v USA a Európe. Dodal však, že úbytok niektorých druhov nie výlučne vina mačiek.

 

V Austrálii žijú rádovo milióny túlavých mačiek a k tomu asi štyri milióny mačiek chovaných v domácnostiach.

 

Krajina sa pokúšala znížiť počet mačiek kastráciou i zabíjaním, no neprinieslo to výrazný efekt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies