Poukážky na malé OZE sa budú rozdeľovať podľa regiónov

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 14:36 • 2 min
Poukážky na malé OZE sa budú rozdeľovať podľa regiónov

BRATISLAVA - Slovensko sa rozdelí pri podpore kúpy a inštalácie malých obnoviteľných zdrojov energií (OZE) na bratislavský a mimobratislavský región.

slovakia

left justify in out

Ďalšie pripravované kolá projektu Zelená domácnostiam tak budú vyhlasované osobitne pre Bratislavský samosprávny kraj a pre ostatné regióny. Najbližšieho kola rozdeľovania štátnej podpory na malé OZE sa budú môcť zúčastniť len domácnosti mimo Bratislavského kraja.


"Národný projekt Zelená domácnostiam má s celkovým rozpočtom 45 miliónov eur umožniť domácnostiam inštaláciu zariadení na využívanie OZE s celkovým inštalovaným výkonom 55 megawattov. Tento sa ďalej rozdeľuje na výkon dosiahnutý v mimobratislavských regiónoch a v rámci Bratislavského kraja. Na jeho území majú byť vďaka podpore vo výške 2,5 milióna eur nainštalované zariadenia s výkonom 5 megawattov. Stanovenie čiastkových cieľov je dôvodom rozdelenia jednotlivých kôl podľa regiónov,“ vysvetlila generálna riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Svetlana Gavorová.


Termín vyhlásenia najbližšieho kola projektu Zelená domácnostiam závisí podľa SIEA, ktorá celý projekt zastrešuje, od počtu nainštalovaných zariadení a predložených žiadostí o preplatenie poukážok. Aktuálne sú preplatené poukážky za viac ako milión eur. "Pre vysoký počet inštalácií, ktoré ešte nie sú zrealizované, bude ďalšie kolo vyhlásené pravdepodobne až v priebehu júna, keď skončí platnosť už vydaných poukážok. Dovtedy ešte zostáva nainštalovať zariadenia s poukážkami za viac ako 6,5 miliónov eur,“ dodal riaditeľ odboru komunikácie a medzinárodnej spolupráce SIEA Eduard Jambor.


Celkovo agentúra v prvom a druhom kole vydala 4 699 poukážok v hodnote viac ako 10 miliónov eur. Takmer tisíc poukážok však zostalo nevyužitých. Príspevok na inštaláciu slnečných kolektorov, fotovoltických panelov, tepelných čerpadiel či kotlov na biomasu pokrýva v priemere 30 a maximálne 50 percent z celkových oprávnených výdavkov na systém.


Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov bude na úrovni pôvodných 115 miliónov eur. Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov. Národný projekt Zelená domácnostiam pripravuje SIEA v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies