Počty migrantov neoprávnene prekračujúcich hranicu s Ukrajinou klesajú

NETKY.SK • 23 Jún 2010, 15:40 • 2 min
Počty migrantov neoprávnene prekračujúcich hranicu s Ukrajinou klesajú

Počty migrantov neoprávnene prekračujúcich hranicu s Ukrajinou klesajú

slovakia

left justify in out

      V súvislosti so vstupom Slovenska do Schengenského priestoru a sprísneným režimom kontroly na slovensko-ukrajinskom pohraničí počet migrantov neoprávnene prekračujúcich hranicu z Ukrajiny na Slovensko medziročne klesá. Nelegálnej migrácii sa snaží zabrániť prostredníctvom najmodernejších technológií viac ako 900 policajtov z desiatich Oddelení hraničnej kontroly Policajného zboru (OHK PZ) v blízkosti troch cestných a dvoch železničných hraničných priechodov.
      Podľa informácií, ktoré TASR poskytla Agnesa Kopernická z Riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach, sa za účelom predchádzania nelegálnej migrácie monitoruje hraničná čiara v celkovej dĺžke takmer 100 kilometrov. Nachádzajú sa na nej cestné priechody Vyšné Nemecké - Užhorod, Ubľa - Malyj Bereznyj, Veľké Slemence - Mali Selmenci a železničné priechody Maťovské Vojkovce - Pavlovo a Čierna nad Tisou - Čop. Kopernická priblížila, že od začiatku tohto roka ku koncu mája neoprávnene prekročilo hranicu s Ukrajinou 166 cudzincov. V roku 2009 zadržali policajti 578, rok predtým 978 a v roku 2007 až 1684 ľudí. Cudzinci, ktorí majú záujem prejsť cez Slovensko do iných krajín Európy, prichádzajú za posledné roky najčastejšie z Moldavska a Gruzínska.
      Monitoring slovensko-ukrajinského pohraničia sa v súčasnosti vykonáva prostredníctvom množstva statických a mobilných zariadení. "Na takmer 40-kilometrovom úseku v južnej rovinatej časti zabezpečuje hranicu kamerový systém. Zvyšok v jej severnej časti tvorí hornatý terén, ktorý kontroluje hraničná polícia rôznymi modernými technológiami, akými sú napríklad virtuálny plot alebo seizmické podzemné senzory. Hliadky sú vybavené prístrojmi na nočné videnie, termokamerami, osobnými aj terénnymi vozidlami. Každé auto hraničiarov má zabudovanú technológiu na lokalizáciu polohy, čo umožňuje operatívne presúvanie hliadok," informovala Kopernická. Podľa jej slov prostredníctvom moderného systému Ralen sa zároveň kontrolujú všetky nákladné aj osobné vlaky, autobusy a vozidlá nad 3,5 tony vstupujúce na územie SR za účelom odhalenia prítomnosti ukrytých osôb.
      Pátranie po nelegálnych migrantoch a pašerákoch sa koordinuje z operačného strediska v Sobranciach vzdialeného od hraničnej čiary asi 15 kilometrov. "Koncentrujú sa tam všetky informácie, alarmy senzorov z hranice, obrazy z kamier a kompletná hlasová komunikácia. Prostredníctvom monitorov sledujú situáciu operátori na rôznych úsekoch hranice, vrátane úsekov hranice na riekach Uh, Latorica a Tisa. Záznamy z kamier sa nahrávajú nepretržite," vysvetlila Kopernická.
      V prípade, ak sa hraničným policajtom podarí zadržať migrantov, ktorí prekročili štátnu hranicu mimo hraničného priechodu, muži zákona ich odvedú na príslušné OHK PZ, aby zistili ich totožnosť. "Zdržiavajú sa tam do 24 hodín, ak sa stotožní miesto ich neoprávneného priechodu a potvrdí ho aj Štátna pohraničná služba Ukrajiny, osoby sú na základne takzvanej readmisnej dohody vrátené na ukrajinské územie," spresnila Kopernická. V prípade administratívneho vyhostenia majú zákaz vstupu na Slovensko na obdobie piatich rokov.
      Ak Ukrajinci nepotvrdia narušenie štátnej hranice, zadržaní sú umiestnení v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach, kde môžu byť maximálne 180 dní. "Počas tejto lehoty čakajú na vydanie náhradného cestovného dokladu. Ak migrant požiada o azyl na území SR, po podpísaní žiadosti o jeho udelenie je umiestnený v Záchytnom tábore Migračného úradu Ministerstva vnútra SR v Humennom," uzavrela Kopernická.
      Podľa vyjadrenia Ľudmily Staňovej z komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra SR sa o udelenie azylu v Záchytnom tábore v Humennom uchádza momentálne asi 50 ľudí, z ktorých je desať detí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies