Potvrdzovanie o vydržaní pozemku sa presunulo z notárov na súdy

NETKY.SK • 2 Máj 2021, 09:55 • 2 min
Potvrdzovanie o vydržaní pozemku sa presunulo z notárov na súdy

BRATISLAVA - Potvrdzovanie o vydržaní pozemku sa včerajším dňom presunulo z notárov na súdy.

slovakia

left justify in out

Na vydržanie pozemku už nebude stačiť iba osvedčenie s notárskou pečiatkou. Toto prenesenie je súčasťou novely Civilného mimosporového poriadku, ktorú poslanci definitívne schválili koncom januára 2021.

 

img

Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti SR vysvetlil, že základnou úlohou novozavedeného konania o potvrdení vydržania je zaistiť efektívne potvrdenie vydržania vlastníckeho práva k nehnuteľnosti či „vecného bremena“ súdom. Týmto spôsobom sa však má zároveň vytvoriť priestor pre účinnú obranu toho, kto je vydržaním dotknutý na svojich právach.Táto zmena prišla aj ako reakcia na mnohé prípady, keď prostredníctvom inštitútu tzv. vydržania boli špekulatívne prevádzané pozemky, pričom skutoční majitelia týchto pozemkov o tom často ani len netušili.

Medzi novinky patrí aj povinnosť zverejniť informácie, a to vo forme „vyzývacieho uznesenia“, o tom, že niekto žiada takéto potvrdenie.Týmto spôsobom sa má zabezpečiť informovanosť dotknutých osôb. „Nebude tak už možné potvrdiť vydržanie len na základe jednostranného vyhlásenia bez publicity a v krátkom čase. Ten, kto má na liste vlastníctva zapísané vlastnícke právo alebo iné vecné právo k nehnuteľnosti, má dostať vyzývacie uznesenie do vlastných rúk a bude účastníkom navrhovaného konania,“ ozrejmil Bubla. Všetky dotknuté subjekty tak budú mať možnosť vyjadriť sa k tomu, či navrhovateľ skutočne spĺňa podmienky vydržania. Tiež budú môcť účinne chrániť svoje práva k danej nehnuteľnosti formou podania námietok proti vyzývaciemu uzneseniu.

Bubla dodal, že účastníkom konania sa v zmysle schváleného pozmeňujúceho návrhu stane aj osoba, ktorá po vydaní vyzývacieho uznesenia podá námietky. „Ak budú podané námietky odôvodnené, súd návrh na potvrdenie vydržania zamietne. V opačnom prípade vydá rozhodnutie, ktorým potvrdí, že navrhovateľ vydržal právo k nehnuteľnosti,“ ozrejmil. Práve na základe daného rozhodnutia bude môcť navrhovateľ žiadať, aby bol zapísaný do katastra nehnuteľností. Avšak aj keď súd takto právoplatne potvrdí vydržanie, nebráni to iným osobám, aby sa domáhali ochrany svojho práva k nehnuteľnosti žalobou v sporovom konaní.

 

Prečítajte si: V Českej republike senát schválil úpravu volebného zákona



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies