Potvrdením nezávislosti Kosova OSN otvorí cestu aj Republike Srbskej

NETKY.SK • 17 August 2010, 12:00 • 2 min
Potvrdením nezávislosti Kosova OSN otvorí cestu aj Republike Srbskej

Potvrdením nezávislosti Kosova OSN otvorí cestu aj Republike Srbskej - Politika Valné zhromaždenie OSN by potvrdením jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova mohlo urobiť prvý krok k samostatnosti bosnianskej Republiky Srbskej (RS), povedal v pondelok

slovakia

left justify in out

Valné zhromaždenie OSN by potvrdením jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova mohlo urobiť prvý krok k samostatnosti bosnianskej Republiky Srbskej (RS), povedal v pondelok predseda Rady ministrov Bosny a Hercegoviny (BaH) Nikola Špirič.
      VZ OSN bude na septembrovom zasadaní rozhodovať o návrhu srbskej rezolúcie, v ktorej sa uvádza, že jednostranná secesia nie je vhodným riešením konfliktov, a zároveň vyzýva na ďalšie rokovania medzi Belehradom a Prištinou.
      "Ak by Valné zhromaždenie OSN na jesennom zasadaní potvrdilo jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova, znamenalo by to, že najvyšší svetový orgán dovoľuje zmenu hraníc a otvoril by Pandorinu skrinku nevyriešených problémov v mnohých krízových oblastiach sveta," povedal Špirič v rozhovore pre čiernohorský denník Dan.
      Ako dodal, po takomto rozhodnutí valného zhromaždenia začnú v RS nové procesy, ktoré budú do značnej miery vplývať na celkovú situáciu na Balkáne. "Ľudia v Bezpečnostnej rade OSN musia brať do úvahy, že rozhodnutím o jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova môžu urobiť prvý krok aj k samostatnosti RS a mnohých ďalších krajín na svete, ktoré si želajú nezávislosť," upozornil Špirič.        
      Ako zdôraznil, RS "si želá rešpektovanie a rozvoj Daytonskej mierovej dohody" z roku 1995, ktorou sa Bosna rozdeľuje na dve entity - bosnianskosrbskú a moslimsko-chorvátsku, ale nesúhlasí s vytvorením jednotného bosnianskeho štátu.
      "Je potrebné urobiť všetko preto, aby sa Bosna budovala v súlade s Daytonom - pokiaľ je to možné. Ak nie je, potom je potrebné, aby sme sa v pokoji rozišli, pretože nútené udržiavanie manželstva vyjde manželov vždy draho," uzavrel Špirič.

Zdroj: TASR/RTS



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies