Potvrdené: Žitňanská, Beblavý a Vášáryová odchádzajú z SDKÚ!

NETKY.SK • 13 December 2013, 07:27 • 2 min
Potvrdené: Žitňanská, Beblavý a Vášáryová odchádzajú z SDKÚ!

BRATISLAVA - Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská a poslanci Národnej rady SR Miroslav Beblavý a Magdaléna Vášáryová odchádzajú zo strany.

slovakia

left justify in out

Svoje rozhodnutie predniesli dnes na rokovaní Prezídia SDKÚ-DS.

"Nejasnosť postojov strany, strata obsahu politiky, neschopnosť prijímať rozhodnutia a riešiť situáciu pre mňa znamená, že som opakovane v rozpore s Pavlom Frešom a vedením strany. Ukázalo sa, že tento stav je neriešiteľný a dlhodobo neudržateľný. Lepšie je preto nezaťažovať stranu ani seba zbytočnými konfliktami a zo strany odísť," uviedla na margo svojho odchodu Žitňanská.

Či spojí svoju politickú budúcnosť s inou stranou, zatiaľ nevie. "Naozaj je to otázka, ktorou som sa zatiaľ nezaoberala. Nemám predstavu o tom, že by som chcela zaťažiť občanov tým, že by som participovala na ďalšom päťpercentnom projekte. To určite nie," uistila.

Beblavý podľa vlastných slov nevie ďalej zotrvávať v strane, ktorej najväčším cieľom aj výsledkom je udržanie postu predsedu samosprávneho kraja. "Predpokladám, že za naše rozhodnutie si vypočujeme viacero výčitiek o štiepení pravice. Nie je však možné umelo udržiavať dnešný neradostný stav a ospravedlňovať neschopnosť lídrov zaujať postoj, prijať rozhodnutie alebo zmeniť zaužívaný a pohodlný štýl politiky, ktorý k ničomu pozitívnemu nevedie," zdôraznil Beblavý.

Ďalší politický plán nemá ani Beblavý. Uistil však, že strana Tvoríme Slovensko, čo je projekt, ktorý so Žitňanskou založil, nevznikne. "Nemám ani pocit, že to občanov v tejto chvíli nejako zaujíma."

K svojmu odchodu zo strany sa vyjadrila aj Vášáryová. Podľa vlastných slov už dlhšie necíti podporu vedenia strany, ale aj členskej základne. "Nedarí sa mi presadiť nové témy, dostávam sa do rozporu aj s členmi strany. SDKÚ-DS sa nepotrebuje teraz zaoberať hodnotovými rozpormi vo vnútri strany," dodala poslankyňa. 

Vášáryová plánuje volebné obdobie dokončiť ako nezávislá poslankyňa. Za najlepší scenár považuje, že po najbližších voľbách skončí. Na politickej scéne totiž nevidí žiadnu stranu, do ktorej by chcela vstúpiť.

O Žitňanskej nespokojnosti sa hovorilo už od času, keď v súboji o predsednícky post prehrala práve s Frešom. Následne s kolegom Beblavým založili projekt Tvoríme Slovensko. To sa stretlo s nevôľou viacerých straníkov a svoje kroky museli vysvetľovať aj Prezídiu SDKÚ-DS. Po šesťhodinovom rokovaní obišli obaja bez trestu, pričom Frešo deklaroval, že Žitňanská má jeho dôveru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies