Potvrdené: Vyše 21 rokov za brutálnu vraždu bezdomovca a lúpežné prepadnutie!

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 14:57 • 2 min
Potvrdené: Vyše 21 rokov za brutálnu vraždu bezdomovca a lúpežné prepadnutie!

BANSKÁ BYSTRICA - Trest odňatia slobody na 21 rokov, päť mesiacov a dvanásť dní za vraždu a lúpež potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 35-ročného Vladimíra Zachara zo Zvolena.

slovakia

left justify in out

Zachar sa odvolal proti verdiktu prvostupňového súdu, ktorý mu rovnaký trest vymeral na novom konaní súvisiacom s nálezom Ústavného súdu SR o protiústavnosti upravovať spodnú hranicu sadzby pri ukladaní trestu za viac skutkov podľa sprísňujúcej tzv. asperačnej zásady. Senát krajského súdu zamietol odvolanie Zachara, ktorý žiadal miernejší trest.


Vražedný útok Zachara na 42-ročného bezdomovca Atilu Kifera sa odohral v novembri 2008 v areáli Technickej univerzity vo Zvolene. Vladimír zaútočil na bezdomovca pod vplyvom alkoholu a po predchádzajúcej hádke. Udrel ho päsťou do hlavy a keď muž padol na zem, tak ho kopal, poskákal mu po hlave a nakoniec mu vreckovým nožíkom spôsobil najmenej 15 rán na krku a hrudníku. Bezdomovec útok neprežil, Zacharovi namerali takmer 1,8 promile alkoholu. 

 

Zachara odsúdili i za lúpežné prepadnutie 57-ročného Zvolenčana. Stalo sa tiež v novembri 2008 a Vladimír svoju obeť udrel zozadu po hlave nezisteným predmetom. Keď Zvolenčan padol na zem, útočník ho ešte poudieral po hlave a z vrecka na kolene nohavíc mu zobral plynovú pištoľ. Pred skutkom spolu popíjali vo vinotéke s ďalšími osobami. Vladimír odmietol, že išlo o lúpež. Tvrdil, že Zvolenčan bol opitý a on ho odprevádzal domov. Zbraň mu zobral, ale predtým ho nezbil. Priameho svedka fyzického útoku obžalovaného na obeť sa nepodarilo nájsť. 


Za vraždu a lúpež odsúdili Zachara v roku 2009. Priťažilo mu, že vraždu a lúpež spáchal v skúšobnej lehote podmienečného prepustenia z predchádzajúceho výkonu trestu. Vzhľadom na predošlých osem odsúdení mu dokonca hrozil ešte vyšší trest, ale senát zohľadnil skutočnosť, že Zachar sa k vražde bezdomovca priznal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies