Potvrdené: Súd oslobodil Horvátha, pôvodne označovaného za piťovca!

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 12:50 • 2 min
Potvrdené: Súd oslobodil Horvátha, pôvodne označovaného za piťovca!

BRATISLAVA - Rastislav Horváth, ktorý bol pôvodne označovaný za jedného z piťovcov, je právoplatne oslobodený.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd SR dnes zamietol odvolanie prokurátora voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z decembra minulého roka. Horvátha nesúdili so skupinou 18 obžalovaných údajných piťovcov, ale v samostatnom konaní. Podľa obžaloby zabezpečoval zbrane a nástražné systémy pre piťovcov.

 

Podľa najvyššieho súdu nemožno vyčítať napadnutému rozsudku žiadnu chybu v zmysle Trestného poriadku. „Podľa názoru odvolacieho súdu nemôžu pre uznanie viny stačiť len výpovede spolupracujúcich osôb, ktoré nie sú potvrdené aj ďalšími, či už priamymi alebo nepriamymi dôkazmi, ak navyše nie je možné vylúčiť ich účelovosť motivovanou snahou získať miernejší postih oproti ostatným obžalovaným z tej istej trestnej činnosti,“ vyhlásil predseda odvolacieho senátu na verejnom zasadnutí. Prokurátor dnes na súde argumentoval, že iný senát Špecializovaného trestného súdu pri konaní s údajnými piťovcami výpovede tej istej dvojice svedkov uznal za dôveryhodné. Sudca po vyhlásení rozhodnutia však povedal, že súd nemôže prihliadať na rozhodnutia iných súdov, kde mohol byť širší rámec dôkazov. 

 

Obžaloba pripisovala Horváthovi dokopy osem skutkov, najmä zabezpečenie zbraní a nástražných systémov pre skupinu piťovcom, ďalej obchod s drogami a jeden prípad údajného útoku na policajta. Horváth si verdikt odvolacieho súdu osobne nevypočul. 

 

V konaní s údajnými piťovcami, kde figuruje 18 obžalovaných, padol prvostupňový rozsudok 26. mája. Štrnástich mužov uznal súd za vinných z rôznych skutkov, padali tresty od jedného roka podmienečne až po 24 rokov väzenia s maximálnym stupňom stráženia. Jurajovi O. alias Piťovi vymerali 18 rokov za mrežami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona