Potvrdené: Počítače v nitrianskej nemocnici napadol škodlivý kód, ktorý útočil na celom svete

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 13:52 • 2 min
Potvrdené: Počítače v nitrianskej nemocnici napadol škodlivý kód, ktorý útočil na celom svete

NITRA - Škodlivý kód, ktorý napadol počítače Fakultnej nemocnice Nitra, sa podarilo identifikovať. Išlo o vírus WannaCry, ktorý použili hackeri počas rozsiahleho útoku na počítače vo viacerých krajinách sveta. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

slovakia

left justify in out

Fakultná nemocnica Nitra sa stala jednou z obetí masívneho útoku v piatok popoludní. Do utorka sa podarilo technikom sprevádzkovať približne 95 percent všetkých počítačov. "Počas dnešného dňa je potrebné opraviť ešte približne 20 počítačov a približne 70 skontrolovať," uviedla Timková.

Ako podotkla, škody sa ešte stále nedajú odhadnúť, o žiadne dôležité údaje však nemocnica neprišla. Zatiaľ nešpecifikovala, ako chce zabrániť zopakovaniu podobného útoku v budúcnosti a či plánuje investovať do IT technológií. "Na túto otázku odpovieme až po kompletnej analýze a po získaní dostatočného množstva informácií, ktoré momentálne nie sú známe," povedala Timková.

Nemocnica sa zároveň ohradila voči medializovaným informáciám, že vírus napadol najmä počítače s operačným systémom Windows XP.

 

"Fakultná nemocnica Nitra využíva operačný systém Windows 7, na niektorých oddeleniach a v niektorých ambulanciách Windows XP, no napadnuté boli aj počítače s operačným systémom Windows 10, ktorý rovnako využívame v našej nemocnici. Niektoré počítače s týmto operačným systémom ani napadnuté neboli, vo väčšine prípadov išlo o počítače s operačným systémom Windows 7," povedala Timková. Zároveň zdôraznila, že operačné systémy a aj antivírusové zabezpečenie "boli plne aktualizované a neboli zastaralé."

WannaCry je tzv. ransomware, škodlivý kód, ktorý napadne počítač a zašifruje obsah pevného disku. Od obete žiada výkupné, pričom sľubuje, že po jeho zaplatení obsah disku odkóduje. Po svete sa rozšíril v piatok 19. mája, pričom medzi obeťami boli aj nemocnice a ďalšie organizácie britskej národnej zdravotnej služby (NHS).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies