Potvrdené: Hráči NHL sa olympiády nezúčastnia

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 07:50 • 2 min
Potvrdené: Hráči NHL sa olympiády nezúčastnia

NEW YORK - Vedenie severoamerickej hokejovej NHL oznámilo, že v súvislosti so zimnými olympijskými hrami 2018 v juhokórejskom Pjongčangu nepreruší sezónu 2017/2018.

slovakia

left justify in out

Profiliga o tom informovala v pondelok prostredníctvom svojho webu. Hráči pôsobiaci v NHL účinkovali na ZOH nepretržite od japonského Nagana 1998 vrátane, čo sa o rok zmení. "Už skôr sme dali najavo, že hoci drvivá väčšina klubov vyjadrila neústupčivý postoj proti prerušeniu sezóny, boli sme otvorení rokovaniam zainteresovaných strán. Prešlo však niekoľko mesiacov a neuskutočnil sa nijaký zmysluplný dialóg," píše sa v komuniké na webe nhl.com. Hry v Pjongčangu sa uskutočnia 9. - 25. februára 2018, zlato tam bude obhajovať Kanada.

Od roku 1998 sa na ZOH zúčastnilo dovedna 706 hokejistov z NHL, čo odvtedy dáva priemer 141 hráčov na jeden najväčší zimný sviatok pod piatimi kruhmi. Detroit napríklad v roku 2014 poslal do Soči až desať svojich hokejistov a potom stroskotal hneď v prvom kole play-off. Naopak, Los Angeles v rovnakom roku malo v ruskom letovisku šesť svojich zástupcov a mužstvo aj s vtedajším slovenským lídrom Mariánom Gáboríkom dokráčalo až k Stanleyho poháru. Päť doterajších účastí najlepších hokejových profíkov na ZOH neprinieslo pre kluby NHL vraj nijaký úžitok, iba finančné aj hráčske straty. "Olympijské hry s najlepšími hráčmi našej súťaži iba ubližujú. Prínos ZOH pre náš biznis s výnimkou tých, ktoré sa konali na severoamerickom kontinente, čiže v Salt Lake City 2002 a Vancouveri 2010, nebol žiadny. V prípade Salt Lake City a Vancouveru sa aspoň zvýšil záujem ľudí o olympijský turnaj aj preto, že tímy Kanady a USA sa v nich dostali ďaleko," argumentoval komisár NHL Gary Bettman. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) bola podľa jej šéfa Reného Fasela pripravená zaplatiť poistenie hráčom z NHL. Tí - na čele s ruskou hviezdou Alexandrom Ovečkinom - mali o štart v Kórejskej republike záujem, verejne ho prezentoval napríklad aj slovenský obranca Zdeno Chára. "Každý hráč chce byť súčasťou olympiády. Je to jedna z najväčších scén, na akej môže športovec participovať a súťažiť na nej. Je to výnimočný pocit, keď si môžu zmerať najlepší športovci z celého sveta," komentoval pre ESPN Chára, podľa ktorého vrhá zlé svetlo na celé športové odvetvie skutočnosť, keď sa tomu niekto snaží zabrániť.

Jednoznačné "za" vyjadril aj uznávaný kouč Mike Babcock, ktorý Kanadu priviedol k zlatu v Soči 2014 a v súčasnosti vedie v NHL Toronto. "Je dôležité, aby hráči mali možnosť reprezentovať svoju krajinu na olympiáde. Každý sníva o tom, že získa Stanleyho pohár a rovnako to vnímam aj s účasťou na olympiáde," povedal. V podobnom duchu sa niesli aj slová iného kormidelníka Dana Bylsmu, ktorý na ZOH 2014 viedol tím USA a aktuálne pôsobí v Buffale. "Je to výnimočná udalosť, mali by tam hrať najlepší hráči z celého sveta. Mám však zmiešané pocity z toho, čo by to urobilo so sezónou v NHL. Je potrebné vyriešiť mnoho záležitostí, veď napríklad John Tavares sa na olympiáde zranil," poznamenal Bylsma.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona